Sarajevo

Ministar Mašić uručio univerzitetskim bibliotekama komplete znanstvenih izdanja

Sci-Tech / Flash | 21. 06. 2012. u 13:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić uručio je danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBiH) predstavnicima šest univerzitetskih biblioteka na području Federacije BiH komplete enciklopedijskih, znanstvenih i visokoškolskih izdanja koja će obogatiti bibliotečki fond svih obrazovnih institucija u FBiH.

Riječ je o 109 naslova, odnosno 1.210 primjeraka knjiga iz različitih znanstvenih oblasti.

Mašić je ocijenio da će ova donacija obogatiti fond svih šest biblioteka, što će biti na direktnu korist studentima, naučnim radnicima i široj društvenoj zajednici.

"Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo je značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realizaciji reformskih ciljeva u oblasti nauke i visokog obrazovanja, tako da je od 2007. godine do danas u okviru različitih programa podrške u ove oblasti uloženo više od 1,8 milijuna KM", kazao je on.

Naglasio je i da je Ministarstvo u istom periodu otkupilo i bibliotekama znanstvenih i visokoškolskih ustanova uručilo oko 760 naslova znanstvene i univerzitetske literature te časopisa.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina naglašava da je ministar Mašić podržao predstavnike biblioteka da nastave aktivnosti na projektu izgradnje bibliotečkog standarda, koji će biti u funkciji akademske zajednice.

Istaknuo je da je vrijednost danas uručenih knjiga oko 25.000 KM, te da je riječ o stručnoj literaturi koju je teško nabaviti i veoma je skupa, što će znatno obogatiti bibliotečki fond.

Kopirati
Drag cursor here to close