Predstavnici naroda

Medijski porez: Novi model plaćanja tv-pretplate

Sci-Tech / Flash | 31. 03. 2016. u 15:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH upoznata je na današnjoj sjednici o prijedlogu novog modela financiranja javnih RTV servisa u BiH, koji joj je dostavio Odbor Javnog radiotelevizijskog sustava BiH.

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović je istaknuo da je ovaj model usvojen jednoglasno na Odboru sustava, koji čine tri upravna odbora sva tri emitera. Po njegovim riječima, prvi put su se jednoglasno emiteri dogovorili o nečemu 'što garantira likvidnost i razvoj svih emitera'.

''Ovaj model je bolji zato što se po ovom modelu ne može dogoditi sve ovo što se događalo prethodnih godina. On je regulirao izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sustavu eksplicitno, način na koji se prikuplja takozvani medijski porez i način raspodjele'', kazao je Milinović.

Dodao je kako 'garantira likvidnost i razvoj sva tri emitera, posebno idući ususret prelasku s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje'.

''Htjeli smo upoznati predstavnike Komisije, s obzirom na to da su oni predstavnici naroda, svih naroda u BiH, prosto da vidimo postoji li u ovom trenutku politika koja je za, pa čak i politika koja je protiv onoga što su se svi emiteri u BiH dogovorili. Stojimo svi iza ovog modela i garantiramo da je ovo jedini model koji u BiH jamči razvoj sva tri emitera'', naveo je Milinović, naglašavajući da se svaki drugi model do sada pokazao kao neefikasan i neodrživ.

Očekuje od Kolegija Predstavničkog doma PSBiH da u najkraćem roku razmotri ovaj prijedlog, a 'direktori i Odbor sustava su raspoloženi da odgovore na svako pitanje i objasne zašto ovaj model'.

''Cilj sva tri emitera je da ta pretplata bude manja od 7,50 KM, da umirovljenici plaćaju i više nego duplo manji iznos, ali da obuhvat ljudi koji plaćaju pretplatu, odnosno građana koji financiraju javne emitere bude veći'', kazao je Milinović, te dodao da će porez plaćati svi.

Pojasnio je da je suština ovog modela da krovni zakon omogući da se entiteti sporazumom dogovore o načinima na koji će ubirati taj porez.

Predsjedavajući odbora RTV sustava u BiH Esad Gotovuša je naglasio da su sva tri javna emitera pred financijskim slomom i 'ukoliko se ne nađe vrlo brzo rješenje za stabilno financiranje javnih emitera, propast će sva tri javna emitera'.

Generalni direktor RT FBiH Džemal Šabić je kazao da je vrlo važno da je novi model putem poreza, a vezan za RTV pristojbu sva tri javna servisa, ušao u parlament BiH.

''Uvjereni smo da je ovo model koji će javne servise postaviti tamo gdje im je mjesto, na kolosijek razvoja'', kazao je Šabić.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović upozorava da je sada ključni faktor vrijeme.

''Već su istekla tri mjeseca privremenog produženja sadašnjeg načina naplate RTV pretplate koji ne predstavlja nikakvo rješenje ni za jedan od tri javna servisa'', smatra Karamehmedović.

Predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH Momčilo Novaković je kazao da su se danas upoznali o prijedlogu Odbora sistema koji je jedinstven kada se radi o sva tri servisa.

''Model koji je nešto novo, nešto što do sada nismo imali ni u raspravi, ni u javnim debatama. Bojim se da zbog komplicirane procedure, posebno potrebe da se sva zakonska rješenja usuglase pa onda donesu na različitim nivoima, da će proteći malo više vremena, posebno imajući u vidu da se radi o uvođenju stope doprinosa u izbornoj godini'', napomenuo je Novaković.

Dodao je da se sve vlasti u izbornoj godini paze uvođenja novih poreza i doprinosa.

''Zbog toga sam umjereni skeptik da će ovo pitanje na ovaj način biti brzo riješeno'', smatra Novaković.

Po njegovim riječima, ovo ostaje kao mogućnost, kao 'ozbiljna varijanta o kojoj treba ozbiljno razmišljati, gdje je potrebna potpuna suglasnost svih skupština, i entiteta i PSBiH, a znamo koliko je to komplicirano''.

Član Komisije Amir Fazlić smatra da je kvaliteta ove inicijative što je ona jednoglasno donesena od Odbora sustava. Predložio je formiranje interresorne grupe koja bi vrlo brzo analizirala postojeće stanje, sagledala ovu novu inicijativu i dala prijedlog i prema Vijeću ministara i prema oba doma parlamenta.

Član Komisije Staša Košarac je kazao da podržava napore Odbora sustava da se dođe do rješenja, te smatra da je neophodno naći rješenje zbog financijske stabilnosti i razvoja servisa i sustava.

''Mislim da je naša obveza da tražimo od nadležnih da ta pitanja rješavaju u skladu sa zakonom. Odbor sustava, u skladu sa zakonom, pokušava da definira modele. Jedan od modela danas imamo ovdje koji je upućen i Vijeću ministara BiH i Komisiji za promet i komunikacije'', kazao je Košarac, dodajući kako misli da Vijeće ministara ne poklanja dovoljno pozornosti ovom pitanju.

Nakon rasprave dogovoreno je da će Komisija upoznati Kolegij doma o ovom materijalu i dostaviti mu ga na daljnje postupanje.

Kopirati
Drag cursor here to close