Dijagnoza

Manje bolovanja kada vas uhvati alergija, a više kada uganete zglob

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2017. u 10:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna Vlada donijela je nedavno novi pravilnik kojim se uređuju način, postupak i medicinski kriteriji za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad osiguranika, duljina trajanja privremene spriječenosti za rad, drugostupanjski postupak, vršenje nadzora i druga pitanja u vezi s ovom spriječenošću, piše Večernji list BiH.

Više dijagnoza

Neposrednom primjenom pravilnika o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad zbog bolesti, ozljede ili drugih okolnosti iz 2012. godine, uočeni su određeni nedostatci u načinu, postupku i medicinskim kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad, kao i drugim pitanjima vezanim uz privremenu spriječenost za rad, te se zbog toga pristupilo izradi novog pravilnika. Novi pravilnik, osim što ima pet šifri bolesti više nego ranije, precizira kod velikog broja bolesti duljinu trajanja bolovanja ovisno o tome uspostavlja li se za pojedinu bolest tek dijagnoza ili je ista ranije uspostavljena te je riječ samo o fazama pogoršanja. Također, za neke dijagnoze smanjeno je vrijeme trajanja bolovanja, dok je za druge povećan broj dana.

Također, u pravilnik su uvrštene i šifre kojih ranije nije bilo poput: davatelji organa, pejsmejker stent, graft, umjetni zalistak, umjetni zglob... Smanjen je broj dana bolovanja u slučaju, recimo, poremećaja vratnih kralješaka, zubnog karijesa, kontaktnih alergija, slabosti i umora, ali je povećan u slučaju izvanmaterične trudnoće, odbacivanja transplantiranih organa, dislokacije, iščašenja i uganuća zglobova i ligamenata lumbalne kralješnice i zdjelice. Također, smanjen je broj dana bolovanja kod ranije dijagnosticiranih problema s migrenom ili drugim vrstama glavobolje.

Ocijenjeno je da će nove odluke osigurati jedinstvenost kriterija i procedura kod ocjene privremene spriječenosti za rad na cijelom području FBiH.

Veliki broj bolovanja

Samo u RS-u u prvih šest mjeseci prošle godine bolovanje dulje od 30 dana odobreno je za 24.376 radnika, što je 10 posto više nego godinu ranije kada, prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja RS, svakog dana na posao zbog bolovanja nije dolazilo 2080 radnika.

To znači da je 2015. u RS na bolovanju mjesečno bilo oko 10.400 radnika, što je 1300 više u odnosu na 2014. godinu. Predsjednik Unije udruga poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić kaže da se bolovanja sve više zloupotrebljavaju i neopravdano odobravaju.

Kopirati
Drag cursor here to close