Brojka stalno raste

Malo san maka: Na antidepresive bh. građani potrošili 13 milijuna

Sci-Tech / Flash | 23. 03. 2017. u 07:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mentalna slika stanovništva u Bosni i Hercegovini drastično je promijenjena. I to nagore! Upozoravaju na to psiholozi, navodeći da zbog stresa, straha od otkaza, porodičnih problema, nezaposlenosti, neimaštine... postajemo sve depresivnije društvo.

Također, posljednjih godina višestruko je povećan broj građana koji dolaze po pomoć u psihijatrijske klinike. Podaci iz susjedstva govore da od depresije boluje po 300.000 Srbijanaca i Hrvata, a smatra se da je isto toliko depresivno i bh. građana.

Da depresija „pogađa“ sve više Bosanaca i Hercegovaca, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u kojima se navodi da se ona nalazi među vodećim poremećajima zdravlja stanovništva, piše Dnevni avaz.

''Rezultati ukazuju da skoro polovica opće populacije u FBiH poznaje osobu s mentalnim poremećajem. U slučaju pojave nekog psihičkog problema, rješenje polovica ispitanika našeg istraživanja najčešće pokušava pronaći unutar obitelji, dok je svega 30 posto njih posjetilo zdravstvenu ustanovu zbog mentalnog poremećaja'', navode iz ZZO FBiH.

Ovaj Zavod prije nekoliko godina uradio je i Istraživanje stavova javnosti prema osobama s mentalnim poremećajima u FBiH. Istraživanje je provedeno na 1.200 odraslih osoba. Rezultati su pokazali, između ostalog, da je zbog mentalnog poremećaja zdravstvene ustanove posjetilo 29,1 posto ispitanika, više osobe ženskog spola, nižeg stupnja obrazovanja, sudionici koji žive na selu i koji svoj životni standard ocjenjuju znatno nižim od prosječnog.

Čak 4,4 posto ispitanih, od čega 5,6 posto žena i 3,3 posto muškaraca, izjavilo je i da im je liječnik medicine dijagnosticirao depresiju. Zanimljivo je da je među depresivnima najviše građana od 35 do 55 godina starosti, odnosno onih koji su u najproduktivnijoj životnoj dobi, i to više žene nego muškarci, u omjeru 2:1.

Stoga ne iznenađuju ni podaci Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u kojima se navodi da potrošnja lijekova za smirenje alarmantno raste. U jednoj godini bh. građani na psihoanaleptike izdvoje oko 13 milijuna KM, što čini 2,3 posto ukupne potrošnje lijekova na tržištu BiH. No, zabrinjavajuće je i to da se ta brojka ne zaustavlja, već da je u stalnom porastu.

Neka istraživanja pokazala su da u BiH 25 od 1.000 stanovnika dnevno uzima antidepresive, a sredstva za smirenje čak 68 od 1.000 stanovnika.

Da nam nacija postaje depresivna, govore i psihijatri, koji kao "okidač" takvog stanja vide posebno u užurbanoj svakodnevici. Depresija se, prema njegovim riječima, javlja i zbog nesrazmjera između "naših očekivanja i htijenja".

Kopirati
Drag cursor here to close