BiH

Lovac na oluje najavio promjenu vremena: U veljači stiže pravo proljeće

Sci-Tech / Flash | 24. 01. 2016. u 07:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedim Sladić, “bosanski lovac na oluje” prognozirao je da nas u sljedećem razdoblju očekuje značajno toplije vrijeme, piše novinska agencija Patria.

Prema njegovim riječima, popuštanje prvog hladnog vala očekuje nas početkom veljače kada će stići pravo proljeće uz duže razdoblje topline s temperaturama od 11 do 17 stupnjeva.

Sa -14 stupnjeva na 12. Preokret će to biti u svega 8 dana. Vrlo nagle smjene toplih i hladnih razdoblja mogu uzrokovati jače posljedice po zdravlje stanovništva, prvenstveno u vidu oscilacije krvnog tlaka (hipertenzije i hipotenzije) i naglim rastom osoba oboljelih od influence ili prehlade zahvaljujući visokim temperaturama u sljedećem razdoblju.

 

Prognoza za sljedeće dane

U većem dijelu Bosne danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. U središnjim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne povremeno će biti slabog snijega, uglavnom u prvom dijelu dana. Vjetar u Bosni bit će slab do umjeren, prijepodne zapadni i sjeverozapadni, a poslijepodne jugozapadni. U Hercegovini će biti umjerena bura. Najviša dnevna temperatura iznosi će od 1 do 6, u Hercegovini i sjeverozapadnoj Bosni od 7 do 11 stupnjeva.

U ponedjeljak će biti malo do umjereno oblačno i sunčano. U jutarnjim satima u središnjim i istočnim područjima Bosne je moguća magla. Tijekom dana doći će do postupnog naoblačenja, a u večernjim satima, u višim područjima središnje i istočne Bosne susnježica i slab snijeg. Jutarnja temperatura iznosit će od -6 do 0, na jugu od -2 do 2, a najviša dnevna od 2 do 7, u Hercegovini i sjeverozapadnoj Bosni od 7 do 11 stupnjeva.

U utorak će u Hercegovini i jugozapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne biti sunčano. U ostatku Bosne pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u jutarnjim satima i dio prijepodneva, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 do 2, na jugu od 2 do 5, a najviša dnevna od 4 do 10, u Hercegovini i sjeverozapadnoj Bosni od 10 do 14 stupnjeva.

U srijedu ujutro će biti umjereno do pretežno oblačano vrijeme. U ostaku dana razvedravanje. Jutarnja temperatura iznosit će od -2 do 3, na jugu od 2 do 6, a najviša dnevna od 9 do 15 stupnjeva, priopćeno je iz Odsjeka za progozu i analizu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close