Po mnogima najbolji

Linuxovih 25 godina postojanja - besplatni OS koji je promijenio svijet

Sci-Tech / Flash | 23. 08. 2016. u 13:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Linux nije, vjerojatno niti neće nikada postati najpopularniji i najrašireniji operativni sustav, ali je po mnogima najbrži, najstabilniji, jednostavno - najbolji.

Sve je, naravno, kao i uvijek stvar osobnih potreba i percepcije, ali činjenica je kako je Linux doista sjajan OS, a njegove brojne distribucije rade sjajno.

Svega toga ne bi bilo da legendarni Linus Torvalds nije 25. kolovoza 1991. nije poslao poruku "Radim na beplsatnom operativnom sustavu, ništa veliko, samo hobi...". Sve nakon toga je povijest, ne samo Linuxa, ne samo računala i operativnih sustava, nego povijest općenito, koliko god to mnogima pretenciozno zvučalo.

Ali, činjenica je, da nema Linuxa, da nije bilo Linuxa, ne bi bilo ni mnogih tehnoloških čudesa koje danas poznajemo..., piše Zimo.co.

Linux je, uz sve njegove kvalitete, sjajan i zbog činjenice da je riječ o "open source" projektu, operativnom sustavu otvorenog koda koji je dostupan svima i svoj doprinos u razvoju ili poboljšanju mogu dati svi.

Do sada je 13,500 programera diljem svijeta sudjelovalo u razvoju Kernela otkako se projekt pojavio na Git repozitoriju (pokrenuo ga je također Torvalds) 2005., a u razvoj je bilo uključeno i 1300 tvrtki.

Zato danas zahvaljujući Linuxu i njegovom fantastičnom prilagođavanju serverskim okruženjima možemo pregledavati većinu web stranica, njegov je Kernel iskorišten za pametne satove, mobilne operativne sustave, zbog njega imamo Raspberry Pi, čak i Microsoft razvija kod namijenjen Linuxu...

Kopirati
Drag cursor here to close