Kubansko cjepivo

Lijek za rak pluća uskoro možda i u BiH

Sci-Tech / Flash | 03. 08. 2015. u 07:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od rujna bi Srbija trebala imati kubansko cjepivo kao registriran lijek za rak pluća, što otvara i pitanje njene dostupnosti pacijentima Republike Srpske slijedom Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i dosadašnje suradnje u pogledu zdravstvenog sustava ove dvije regije, kao i pacijentima u FBiH.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije, podsjetimo, najavio je da bi narednih dana trebali dobiti izjašnjavanje kubanske strane o međudržavnom sporazumu, nakon čega bi isti potpisali, a potom ušli u proceduru. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske tvrde da će nakon potpisivanja ovog sporazuma pitanje dostupnosti cjepiva pacijentima RS i FBiH otvoriti na slijedećoj ministarskoj konferenciji BiH.

"Kako je ovo veoma dobro pitanje i tema vezana i važna za sve pacijente u BiH, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, će zajedno sa kolegama ministrima na ministarskoj konferenciji BiH utvrditi može li, na ovaj način, kubansko cjepivo može biti dostupno svim našim građanima", rečeno je u resornom ministarstvu RS za Nezavisne.

Da bi se lijek našao u prometu u BiH mora dobiti dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Za uvoz gotovog lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet potrebno je ispuniti sve uvjete propisane u pravilniku. Važećim zakonskim propisima lijek koji nije registriran na tržištu može u ograničenim količinama da se koristi, odnosno uveze, ali samo interventno, a nadležno ministarstvo donosi odluku o korištenju.

Mirko Stanetić, predsjednik Udruženja pulmologa RS, upozorava da je kubansko cjepivo veoma popularno i javnost ima podatke o uspjehu liječenja, ali ne i o negativnom ishodu, odnosno neuspjelim pokušajima.

"Rekao bih da je priča o cjepivu popularnija nego što je u znanosti dosegnula jer tek sada u Engleskoj se radi jedno od najozbiljnijih istraživanja na tu temu", napomenuo je Stanetić.

Od karcinoma pluća u svijetu svake minute život izgube dvije osobe, dnevno tri tisuće, a godišnje milijun ljudi. Cjepivo cimavaks EFG namijenjeno je odmaklom trećem B i četvrtom stadiju bolesti, koji su prošli kemoterapiju. Prema do sada malom broju dostupnih podataka, djeluje na epidermalni faktor rasta, za koji se zna da je biološki pokretač raka pluća, stimulira imunološki sustav da se bori protiv rasta malignih stanica i njihovog daljeg napredovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close