Sindikat

Liječnici u štrajku: Ovo je borba za dostojanstvo

Predsjednik Štrajkačkog odbora Saveza te Predsjednik UO Saveza strukovnih sindikata, dr Rifat Rijad Zaid kaže kako su na potpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije čekali godinu dana
Sci-Tech / Flash | 06. 11. 2017. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Štrajk doktora ima samo jedan zahtjev: Potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na razini Federacije BiH  i na razini županija u kojim su se stekli zakonski uvjeti za potpisivanje'', navodi se u priopćenju za javnost Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Naime, na osnovu odluke Skupštine, Sindikat je donio odluku o početku generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području Federacije BiH 6.11.2017. godine osim u Zapadnohercegovačkoj županiji gdje nije do kraja završeno konstituiranje sindikata doktora u pojedinim općinama.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Saveza te Predsjednik UO Saveza strukovnih sindikata, dr Rifat Rijad Zaid kaže kako su na potpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije čekali godinu dana te upozoravali na mogući štrajk.

''Još uvijek nismo pronašli partnera za pregovore. S obzirom da do toga nije došlo, primorani smo na ovako radikalnu akciju. Štrajk nije naša želja i molimo naše pacijente za razumijevanje i podršku, a kolege za strpljenje i ustrajnost u zajedničkim ciljevima. Još jednom apeliramo na nadležna Ministarstva zdravstva da potpišu Federalni Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije čime bi prestala potreba za štrajkom, a time izbjegle neželjene posljedice za građanstvo i za struku'', navodi se u Zaidovom priopćenju.

''Sada odlučno kažemo ne omalovažavanju liječničke struke i krećemo u borbu za dostojanstvo svih doktora u zdravstvu. Ovo nije samo naša borba. Ovo nije borba za veće ili manje plaće. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za ostanak mladih i najkvalitetnijih kolega. Za ostanak formiranih stručnjaka koje ne smijemo prepustiti inozemstvu. Mi se ne borimo za sadašnji trenutak nego za budućnost zdravstva u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju.

Ističe se kako Federalna vlada, zajedno sa županijskim vladama, nije pokazala dovoljno razumijevanja za doktore.

''Trenutno smo jedina djelatnost u F BiH koja nema svoj kolektivni ugovor. U pojedinim vladama naši predstavnici nisu dobili ni službene prijeme. To nije djelovanje dobrih domaćina. Upravo suprotno njima, Strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije želi da našim građanima omogućimo najbolje doktore, najbolje lijekove, i najbolje liječenje'', navodi se u priopćenju u kojem se ističe kako je cilj štrajkača ''kreirati bolju atmosferu i za pacijente i za doktore''.

Napominje se kako je štrajk organizirao Federalni Savez koji njime rukovodi te da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za provođenje štrajka na području FBiH, te je stoga štrajk zakonit.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close