Apsurd

Liječnici u RS-u bez zdravstvenog osiguranja

Sci-Tech / Flash | 02. 11. 2016. u 07:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema službenim podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u 2015. godini na zdravstveno osiguranje u ovom entitetu bilo je prijavljeno oko 263.600 zaposlenih, dok za oko 37.300 radnika nije uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje ni za jedan jedini mjesec tijekom prošle godine.

Reprogram duga

Apsurdno je da među tim radnicima kojima nije uplaćena ni marka za zdravstveno osiguranje ima veliki broj zdravstvenih radnika. Naime, u Fondu za Oslobođenje pojašnjavaju da je poslodavac, odnosno zdravstvena ustanova, dužan uplatiti doprinose za zdravstvene radnike.

''U pravilu, korištenje prava zdravstvenog osiguranja uslovljeno je uplaćivanjem doprinosa. Napominjemo da je za značajan broj radnika omogućeno da koriste zdravstvenu zaštitu, odnosno uvijek im se ovjeri knjižica, čak i kada za njih nisu uplaćeni doprinosi. To se odnosi na trudnice i porodilje, oboljele od malignih bolesti, dijabetesa, zaraznih bolesti, mentalnih bolesti, progresivnih mišićnih oboljenja, RVI, obitelji poginulih boraca, lica sa transplantiranim organima'', navodi se u pisanom odgovoru Fonda za Oslobođenje.

U dopisu se navodi da se knjižice bez uplaćenih doprinosa ovjeravaju i djeci do 15 godina, bez obzira na to što su na osiguranje prijavljeni preko roditelja za kojeg nije uplaćen doprinos. Dakle, i za ove kategorije se financira zdravstvena zaštita iz doprinosa drugih osiguranika, dok je u zemljama regije uglavnom praksa da se za ova lica sredstva osiguravaju iz drugih izvora.

Predsjednik granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite u Savezu sindikata Republike Srpske Milenko Granulić potvrdio je za Oslobođenje da veliki broj zdravstvenih radnika u RS-u nema uplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje, ali je napomenuo i da im Fond svaki mjesec, ipak, ovjerava knjižice.

''Fondu zdravstvenog osiguranja nije uplaćen doprinos, ali se knjižice ovjeravaju jer postoje određeni ugovori kojima su te obaveze reprogramirane'', rekao je Granulić.

Predsjednik granskog sindikata kaže da je i bez toga materijalno-socijalni položaj radnika u oblasti zdravstva težak te da plaće nisu povećavane već devet godina.

Granulić je rekao da su određeni pomaci napravljeni novim posebnim Kolektivnim ugovorom jer je u njemu predviđeno više prava i obaveznih isplata po raznim osnovama. Međutim, kaže da i tu ima problema jer veliki dio poslodavaca nije potpisao ugovore sa sindikatima u svojim ustanovama.

''Oni to moraju uraditi do 3. studenog, jer tada ističe zakonski rok od dva mjeseca. Ukoliko to i ne urade, Ugovor stupa na snagu i mora se primjenjivati'', istaknuo je Granulić.

Apsurdnu činjenicu da velikom broju liječnika u Srpskoj nije uplaćeno zdravstveno osiguranje, Granulić vidi kao posljedicu nedostatka novca u ovim ustanovama. Prema njegovim riječima, jedan dio novca bi se mogao naći u boljoj raspodjeli sredstava koja su na raspolaganju u zdravstvenim ustanovama.

Visoke plaće

''Tako bi se moglo doći do malo boljeg položaja radnika u ovoj oblasti RS-a. Poznato je da neki direktori u zdravstvu imaju plaće veće nego što im to pravilnici dozvoljavaju'', istaknuo je Granulić.

Podsjećamo, lider PDP-a Branislav Borenović ovih je dana ukazao na činjenicu da direktori domova zdravlja, koje je ova stranka postavila na ta mjesta, uspijevaju ustanove voditi bez da ostvaruju gubitke, uz redovno izmirivanje doprinosa radnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close