Stoti rođendan

Leica - fotoaparat koji je promijenio svijet

Sci-Tech / Flash | 08. 12. 2015. u 13:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U galeriji ''WestLicht'' u Beču trenutno je postavljena zložba o fotoaparatu koji je promijenio pogled na svijet.

Izložba prikazuje fotografije koje su se urezale duboko u kolektivnu svijest: Fotografija vijetnamske djevojčice nakon napada oružjem Napalm autora Nicka Utsa, Zaljubljeni par na Times Squaeru autora Alfreda Eisenstaedta ili ikonografska fotografija Che Guevare autora Alberta Kordasa. Svim fotografijama je zajedničko to da su slikane fotoaparatom marke ''Leica''.

Prvi dio izložbe pod nazivom ''Klasici'' posvećen je velikoj jubilarnoj izložbi o ovom 1914. godine izumljenom fotoaparatu, njegovom umjetničkom ali i kulturno-povijesnom značaju.

Cijena ovog fotoaparata bila je pristupačna kako za amatere tako i za profesionalne fotografe.

Spektar od 300 izloženih fotografija u galeriji ''WestLicht'' seže od umjetničkih, autorskih fotografija do fotografija sa modnih pista i ulica.

Pored fotografija iz različitih zbirki izloženi su i eksponati fotoaparata poput ''Leica I Mod. C Luxus'' – fotoaparat iz 1929. do 1931. godine sa reptilskom kožom i pozlatom koji je proizveden u 95 primjeraka, a samo nekolicina ih je očuvano do danas, priopćeno je iz Kontakt Biroa Grada Beča - Compress Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close