Dugovi

Kvesić o rješenjima u SKB Mostar: Smanjiti usluge i otpustiti ljude

Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2016. u 13:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dugovi naše bolnice su 107 milijuna maraka, od čega je 35 milijuna prema dobavljačima, desetak milijuna za komunalije, te 30 milijuna na poreze'', kazao je ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice dr. Ante Kvesić, napominjući kako su 20 milijuna kamata na porez dobili "na poklon od osnivača, odnosno od FBiH".

Napomenuo je kako u upravi ove bolnice imaju jednostavan način rješenja spomenutog problema, a to je smanjenje usluga za 40 posto, te otpuštanje 300 do 400 ljudi. Dodao je kako godinama pokušavaju objasniti da se zdravstvene usluge moraju plaćati.

Kvesić je s problemima SKB Mostar upoznao i članove Kolegija Doma naroda na čelu s predsjedateljicom Lidijom Bradarom koji su danas posjetili bolnicu, a gdje im je domaćin bio dekan Medicinskog fakulteta Milenko Bevanda.

Po Kvesićevim riječima, SKB-u Mostar mjesečno nedostaje milijun i pol maraka da bi im ''izlaz i ulaz bio nula", piše Fena.

''Netko mora trajno preuzeti odgovornost, a to upravo očekujemo od Federacije BiH kao našeg osnivača i suosnivača'', zaključio je ravnatelj SKB-a, izražavajući uvjerenje kako će današnja posjeta rukovodstva Doma naroda i sljedeći potezi kroz Skupštinu i Vladu FBiH donijeti rezultat da ove i ovakve bolnice stanu na noge i prežive teško vrijeme.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara rekla je kako je želja da se u cijeli proces rješavanja ovog pitanja uključe Ministarstvo zdravstva FBiH, sva županijska resorna ministarstva i zavodi zdravstvenog osiguranja te sveučilišne i kliničke bolnice kojima je osnivač FBiH i svi oni kojih se tiče sektor zdravstva, te da iz toga proiziđu zaključci koji će dovesti do sanacije dugova u zdravstvenim ustanovama.

Istaknula je kako im je želja i da se jednim zaključkom obveže, ako bude moguće, osnivač Vlada FBiH u ime Federacije BiH, te da napokon preuzme svoju ulogu koju kao osnivač sveučilišnih i kliničkih centara ima, a to je da jednim dijelom sufinancira sve ustanove kojima je sama osnivač.

Inače, kazala je kako će se raspravu oko ovog pitanja u Domu naroda voditi u prvoj polovici lipnja.

Komentirajući uvođenje posebnih poreza, odnosno trošarina na određene proizvode te koliko je država BiH spremna da uradi po tom pitanju, odnosno da izdvoji novac i usmjeri na zdravstvo, Bradara je kazala kako su proračunu za 2016. godinu upravo imali taj problem jer su bili svjesni da sustav zdravstva ne može funkcionirati budući se u sustav zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, umjesto 100 milijuna maraka, godišnje uplati 15 milijuna.

''U svakom slučaju smatramo da se uvođenjem trošarina, ako će one biti usmjerene u zdravstvo, itekako može pomoći u tom procesu saniranja'', ocijenila je Bradara.

Kopirati
Drag cursor here to close