Spašavanje života

Krv treba čekati pacijenta: Ljeti bolnice trebaju veće zalihe krvi

Sci-Tech / Flash | 14. 06. 2017. u 14:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krv je važna kako za planirane tretmane, tako i za hitne intervencije. Može pomoći da pacijenti koji boluju od neizlječivih bolesti žive duže i kvalitetnijim životom, a neophodna je i pri kompleksnim medicinskim i kirurškim intervencijama.

Na Svjetski dan davatelja krvi iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH naglašavaju za Fenu da intenzitet prikupljanja krvi ovisi od više faktora, prvenstveno od zahtjeva koji dolaze s klinika u kojima je definiran broj krvnih pripravaka te krvna grupa.

Ističu da je u ljetnim mjesecima (kad je period godišnjih odmora, raspusta i većeg broja prometnih nesreća) teže doći do davatelja krvi, tako da se animacija i pozivanje davalaca u tom razdoblju intenzivira.

Specijalistica transfuziolog Zavoda Alma Ljuca kaže da se mora voditi računa i o rezervama krvi. Naglašava da je krv lijek ograničenog vijeka i zalihe krvi se moraju svakodnevno obnavljati.
''Krv treba čekati pacijenta, a ne pacijent krv'', naglasila je.

Krv se prikuplja u Zavodu za transfuzijsku medicinu tako što se osoblje za animaciju i promociju davateljstva svakodnevno trudi da osigura dovoljne količine krvi. Napominje da se osim rada u Zavodu veliki dio prikupi i na terenu, izvan Zavoda a to su fakulteti, škole, firme, u suradnji s Crvenim križem.

Puna krv uzeta u vrećicu za čuvanje krvi dijeli se na tri komponente (eritrocite, trombocite i plazmu) tako da jedno davanje zaista spašava tri života.

''Najstabilnija komponenta je plazma, jer se čuva na niskoj temperaturi do tri godine, eritrociti-komponenta koja se najčešće izdaje čuva se 35 dana, a najlabilnija trombociti do pet dana. Distribucija ide na osnovu zahtjeva za krvnim pripravcima koji dolaze najvećim dijelom iz Kliničkog centra, Opće bolnice i pojedinih transfuzijskih centara unutar Federacije po potrebi'', navodi dr. Ljuca.

Kaže da je svaki dan izazov za transfuziju kako osigurati dovoljne količine krvi, a pri tome voditi računa i o rezervama.

''Na dnevnom nivou izdaje se 60 doza, isto toliko davatelja treba osigurati u tijeku dana bilo pozivima ili organiziranim akcijama. Mišljenja sam da se malo priča o značaju davanja krvi kako za pacijenta tako i za davatelja. Mediji trebaju više građane podsjećati, ako ne i svakodnevno kroz kratke reklame o davanju krvi'', kazala je i dodala da u FBiH ima oko 55.000 davatelja krvi.

Svjetski dan davatelja krvi obilježava se 14. lipnja, a ove godine tema je "Daruj krv! Daruj sada! Daruj često!". Glavni cilj ovogodišnje kampanje jeste da ljudi shvate da prirodna katastrofa ili nesretni događaj može nastupiti u bilo koje vrijeme i da ne treba čekati da biste pomogli drugima, već to uraditi odmah.

Kopirati
Drag cursor here to close