Zlaoupotrebe dokumenata

Krađa identiteta nije zaobišla ni BiH

Sci-Tech / Flash | 22. 09. 2016. u 14:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krađa identiteta je globalni sigurnosni problem, a Bosna i Hercegovina nije izuzetak po tom pitanju, istaknuto je danas na seminaru ''Krađa identiteta i zaštita osobnih podataka'' u Banja Luci, u organizaciji Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Naglašeno je da je jako važno, kao mjera prevencije, kontinuirano razvijanje efikasnih mehanizama za sprečavanje pokušaja zloupotreba.

To se prije svega odnosi na dobru i efikasnu suradnju svih institucija koje sudječuju u izdavanju ličnih dokumenata i javnih isprava, prilagođavanje zakonske regulative međunarodnim standardima iz ove oblasti, korištenje naprednih tehnoloških rješenja koja imaju ugrađene sustave zaštite prilikom elektronske obrade podataka, ali i edukacija službenika koji rade na ovim poslovima.

Zaključeno je da se intenzivira suradnja između institucija koje sudjeluju u izdavanju osobnih dokumenata i javnih isprava u pogledu razmjene podataka i pokrene inicijativa za izmjenu zakonskih propisa koji reguliraju ovu oblast.

Seminar u Banja Luci okupio je predstavnike različitih institucija iz BiH koji su prezentirali primjere iz prakse i mehanizme sigurnosti i zaštite koji se koriste u radu institucija u čijoj nadležnosti su obrada i sigurnost osobnih podataka.

Seminaru su nazočili predstavnici OSA-e, SIPA-e, Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, entitetskih i županijskih ministarstava unutarnjih poslova, Javnog registra Brčko distrikta i matičnih ureda iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara, priopćeno je iz IDDEEA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close