troši li uopće

Koliko struje troši punjač kada je ostavljen u utičnici?

Sci-Tech / Flash | 11. 11. 2015. u 18:45 A.M.
Kopirati

Koliko punjači za mobilni telefon, laptop ili tablet troše struje? Hoćemo li uštedjeti električnu energiju i novac ako ih isključimo nakon upotrebe? Jedan od stranih IT portala pozabavio se ovom temom i pomoću mjerača struje dobio konkretne podatke, prenosi B92.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjerni instrument ukopčali su u struju, a onda na njega uključili punjače. Pojedinačni punjač praktično nije trošio struju. Naravno, kada nije obavljao svoju funkciju. Ali, kada su uključili nekoliko punjača odjednom registrirana je potrošnja od 0,3 W.

Sedam punjača (iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, MacBook i Chromebook), po ovoj računici, kad ostanu uključeni nakon punjenja, za godinu dana potroše 2,628 kWh struje.

Naravno, bez obzira što ne troše puno struje, bilo bi dobro isključiti punjače nakon punjenja, što zbog sigurnosnih razloga, što zbog štednje struje.

Neka ranija istraživanja pokazala su da bi se grad od 100.000 ljudi mogao mjesec dana napajati strujom kad bi svi punjači na svijetu bili isključeni nakon punjenja telefona, tableta i drugih uređaja s utičnice.

Kopirati