zvjezdane staze

Koje smo svakodnevne uređaje 'ukrali' iz kultne serije 'Star Trek'?

Sci-Tech / Flash | 06. 11. 2016. u 10:54 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije pedeset godina počela se emitirati kultna serija "Star Trek" (kod nas "Zvjezdane staze"), a već u prvim nastavcima promovirane su neke znanstveno-fantastične stvari koje je u budućnosti postati realnost.

Prva epizoda emitirana je na američkoj televiziji 8. rujna 1966. godine, nakon čega je u različitim etapama uslijedilo više od 700 epizoda serije i 13 kino filmova.

Serija se događa u 23. stoljeću, nakon što je čovječanstvo 'odradilo' Treći svjetski rat i odlučilo se za miroljubivu koegzistenciju s drugim bićima u svemiru.

Kapetan James T. Kirk (William Shatner) doživljava u seriji nevjerojatne i uzbudljive avanture sa svojom posadom. Nezaboravni likovi kao prvi časnik Mr. Spock (Leonard Nimoy), liječnik na brodu Dr. Leonard "Pille" McCoy (DeForest Kelley), glavni inženjer Montgomery "Scotty" Scott (James Doohan), kormilar poručnik Hikaru Sulu (George Takei), časnica za komunikacije Nyota Uhura (Nichelle Nichols) i navigator Pavel Andrejevič Čehov (Walter Koenig) u to su vrijeme publici ponudili čistu fantaziju.

Posada je bila na petogodišnjem zadatku istraživanja svemira. Za vrijeme zadatka nailaze na mnoge pustolovine, živa bića i anomalije u svemiru.

Mnoge tadašnje proročanske ideje iz ove serije su se ostvarile. Doduše, ne vozimo se warp brzinom, ali pametne telefone odavno i sami koristimo. Također, sve više živimo u liberalnom, multikulturnom, globaliziranom društvu, gdje nije rijetka pojava u jednome uredu vidjeti predstavnike svih rasa koji zajednički rade i stvaraju nove projekte za čovječanstvo.

Neki analitičari smatraju kako i danas, 50 godina nakon početka emitiranja serije Zvjezdane staze, možemo izvući mnoge pouke i pokušati realizirati neke ideje koje su tada nastale.

Što smo preuzeli?

Neki patenti i predmeti iz kultne serije danas su naša svakodnevnica. Definitivno su automatska vrata iz Star treka postala standard u modernome dobu, zatim mobiteli, touchscreen i memorijski stick, također.

Kapetan Kirk je putem svoga komunikatora bio uvijek dostupan. Tada se ljudima to činilo apsolutno nemogućim, jer su se još uvijek 'divili' novim modelima fiksnog telefona.

Osim toga, svemirski brod Enterprise i njegova posada nisu lansirali samo tehničke trendove za budućnost naše civilizacije.

Svojim mješovitim sastavom, u koji su se uklapale različitosti, ovaj je tim udario i neke temelje integracijama u modernome društvu.
Posebno se to odrazilo na promjene u američkome društvu, premda Amerikanci uglavnom nerado o tome govore.
Fiktivna posada u kojoj sredinom šezdesetih imate Azijate, Ruse, Vulkance, obojenu ženu u upravljačkoj centrali i tome slično, nesvjesno je pridonijela borbi protiv rasizma i afirmaciji uloge žene u društvu.

Uostalom, i sam veliki Martin Luther King svojedobno je izjavio kako je ova serija promijenila lice televizije.

Kopirati
Drag cursor here to close