Preseljenje

Klimatske promjene: More progutalo čitavo naselje na Aljasci!

Sci-Tech / Flash | 18. 08. 2016. u 20:28 M.B

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inuiti, koji već stoljećima žive u otočnom naselju Shishmaref, na sjeveru Aljaske, morat će se kolektivno preseliti s otoka u unutrašnjost kontinenta, odlučeno je izjašnjavanjem stanovništva.

"Mi ne možemo zaustaviti klimatske promjene", kaže Sharon Nayopuk.

Svih 650 stanovnika naselja jednostavno je prisiljeno otići pošto njihovog mjesta uskoro više neće biti. Porast razine mora već neko vrijeme ugrožava ovo naselje, a ocean je već 'progutao' dobar dio njihove obale, što je već prouzročilo potonuće nekih kuća koje su bile bliže moru.
Obrana od erozije nije pokazala zadovoljavajuće rezultate, tako da razmještanje stambenih jedinica unutar otoka više nije bilo rješenje.

Izjašnjavanje o preseljenju nije, dakako, prošlo jednoglasno, jer oni koji su bili protiv, izražavaju bojazan da će na taj način biti ugrožen i njihov tradicionalni način života.

„Posebnost Shishmarefa je u tome što smo svi bili jedna harmonična zajednica, jedna obitelj“, kaže aktivistica Esau Sinnok.

Ona je uvjerena kako će se ova zajednica raspasti preseljenjem bliže većim gradovima Aljaske,  a veliki broj stanovnika nije sprema na takve promjene, kako emotivno, tako i zbog samog načina života unutar obitelji, s bliskim vezama i zajedničkim navikama.

Ovo nesretno naselje koje su pogodile klimatske promjene izjasnilo se već 2002. Godine za preseljenje, ali novac koji je bio potreban, nije se mogao osigurati (300.000 dolara po jednome kućanstvu). Sada je nadležno američko ministarstvo osiguralo barem dio novca, pa se proces preseljenja može barem započeti.

Klimatske promjene ugrožavaju i druga područja

Inuitsko selo Shishmaref, smješteno u polarnome kraju, nije jedino u svijetu koje je na udaru klimatskih promjena.

Pet Salomonskih otoka u južnom Pacifiku također je prekrio ocean. Razlozi ove pojave također su usko vezani s klimatskim promjenama, koje izazivaju porast razine mora i erozije tla.
Za razliku od naselja Inuita na Aljasci, ovih pet potopljenih koraljnih otoka nije bilo naseljeno, a samo povremeno bi na njih svraćali ribari.

Australski znanstvenik Simon Albert napominje kako se ne radi o malim pješčanim otocima, nego kopnenoj površini od nekih pet hektara, koja je sada ispod razine mora.

U istome arhipelagu akutno je ugroženo još šest otočića. Na jednome od njih je između 2011. i 2014. u more potonulo deset kuća. Na nekima je erozija  uništila dijelove naselja koja tu egzistiraju od 1935. godine. Njihovi žitelji također su morali preseliti na nove teritorije.

Kopirati
Drag cursor here to close