Modernizacija

Kitarović i Lavrov našli rješenje onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu

Sci-Tech / Flash | 19. 02. 2017. u 16:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Hrvatska i Rusija našle su rješenje za zagađenje zraka iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu koje truje stanovnike Slavonskog Broda", objavila je u nedjelju u Muenchenu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Lokalne vlasti, aktivisti i stanovnici tog grada s druge strane Save godinama ukazuju na problem onečišćenja za koje optužuju rafineriju u vlasništvu ruske tvrtke Zarubežnjeft.

Hrvatska će refineriji dati spoj na plin, a ruski vlasnici ubrzati modernizaciju tog naftnog postrojenja, no konkretni rokovi nisu dogovoreni, kaže hrvatska predsjednica.

"Rekli su da su svjesni tog problema, da ga žele riješiti što prije i molili pomoć hrvatske vlade", izjavila je novinarima Grabar-Kitarović koja se s Lavrovom sastala u subotu na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu.

"Ministar Lavrov me uvjeravao da vlasnici rafinerije rade na tome da se unaprijede katalizatori i sve što se može da bi se spriječilo zagađivanje zraka", dodala je i najavila da će o tome u ponedjeljak izvijestiti premijera Andreja Plenkovića.

Grabar-Kitarović je u nedjelju, završnog dana konferencije razgovarala s nekoliko američkih senatora i kongresnika o stanju sigurnosti na jugoistoku Europe i jačanju odnosa između Hrvatske i SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close