Incident

Kineska vojska ukrala američki podvodni dron

Sci-Tech / Flash | 17. 12. 2016. u 08:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski ratni brod zaplijenio je u Južnokineskom moru američki podvodni dron koji pripada američkom oceanografskom brodu, što je izazvalo formalni diplomatski prosvjed i zahtjev za vraćanje, izjavili su američki dužnosnici, izvještava Reuters.

Ovaj incident dogodio se 15. prosinca, u trenutku kad je USNS Bowditch brod za oceanografska istraživanja namjeravao preuzeti dron, rekli su dužnosnici.

U trenutku kada su se Amerikanci pripremali izvući dron iz vode, s kineskog ratnog broda došao je brzi vojni čamac koji je pristao uz USNS Bowditch. Kineski mornari s čamca su brzo izvukli dron iz vode i pobjegli praćeni pogledima zapanjenih Amerikanaca .

Američki podvodni dron provodio je vojna istraživanja u vodama Južnokineskog mora, rekao je jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman i dodao da na njemu jasno na engleskom piše da se ne smije vaditi iz vode.

Pentagon je potvrdio ovaj incident na konferenciji za novinare i smatra ga ozbiljnim jer se radi o vlasništvu američke vojske.

"On pripada nama i jasno je naznačeno da je naš i mi bismo ga željeli nazad. Također bismo željeli da se ovo više ne ponovi", rekao je Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona.

Kopirati
Drag cursor here to close