Otkrili obavještajci

Kina i Rusija prisluškuju Trumpov iPhone?

Američke obavještajne agencije otkrile su da kineski i ruski špijuni redovito prisluškuju američkog predsjednika dok se koristi vlastitim mobitelom.
Sci-Tech / Flash | 25. 10. 2018. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedna bombastična priča o kibernetičkoj sigurnosti i prisluškivanju stiže iz SAD-a. Ovoga puta radi se o najčuvanijoj osobi u toj zemlji i onoj čije bi komunikacije svakako trebale ostati privatne – predsjedniku Donaldu Trumpu. On se, prema ovim informacijama, služi trima iPhoneima od kojih je tajna služba dva zaštitila od prisluškivanja.

Jedan sigurni iPhone služi mu samo za tvitanje preko Wi-Fi mreže, no Trump se za telefoniranje povremeno služi i trećim, nezaštićenim uređajem. Iz tog su razloga kineske i ruske špijunske agencije uspjele prisluškivati Trumpove razgovore.

Ovo otkriće objavio je New York Times, oslanjajući se na podatke iz obavještajnih agencija SAD-a koje su im otkrili sadašnji i bivši dužnosnici. Trumpa su suradnici više puta upozoravali da se za osjetljive razgovore služi zaštićenim fiksnim linijama, no on ih je odbio poslušati – pa se sada u Bijeloj kući mogu samo nadati da putem nezaštićenog iPhonea predsjednik nije razgovarao o vrlo osjetljivim stvarima, piše Bug.hr.

Trumpov ležeran stav prema digitalnoj sigurnosti možda je kompromitirao vrlo važne podatke, a nekoliko sigurnosnih stručnjaka već je izjavilo kako bi ovo mogao biti najveći sigurnosni propust u povijesti Bijele kuće.

Kinezi su informacije dobivene kroz prisluškivanje Trumpovih razgovora iskoristili kako bi izradili popis njegovih bliskih prijatelja. Na njih su planirali utjecati te tako dobiti bolju poziciju u pregovorima s SAD-om. Iz vrha američke vlasti, kao niti iz Applea, za sada se po ovom pitanju nisu službeno oglasili.

Kopirati
Drag cursor here to close