Otkrili obavještajci

Kina i Rusija prisluškuju Trumpov iPhone?

Američke obavještajne agencije otkrile su da kineski i ruski špijuni redovito prisluškuju američkog predsjednika dok se koristi vlastitim mobitelom.
Sci-Tech / Flash | 25. 10. 2018. u 18:30 Bljesak.info
Kopirati

Još jedna bombastična priča o kibernetičkoj sigurnosti i prisluškivanju stiže iz SAD-a. Ovoga puta radi se o najčuvanijoj osobi u toj zemlji i onoj čije bi komunikacije svakako trebale ostati privatne – predsjedniku Donaldu Trumpu. On se, prema ovim informacijama, služi trima iPhoneima od kojih je tajna služba dva zaštitila od prisluškivanja.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan sigurni iPhone služi mu samo za tvitanje preko Wi-Fi mreže, no Trump se za telefoniranje povremeno služi i trećim, nezaštićenim uređajem. Iz tog su razloga kineske i ruske špijunske agencije uspjele prisluškivati Trumpove razgovore.

Ovo otkriće objavio je New York Times, oslanjajući se na podatke iz obavještajnih agencija SAD-a koje su im otkrili sadašnji i bivši dužnosnici. Trumpa su suradnici više puta upozoravali da se za osjetljive razgovore služi zaštićenim fiksnim linijama, no on ih je odbio poslušati – pa se sada u Bijeloj kući mogu samo nadati da putem nezaštićenog iPhonea predsjednik nije razgovarao o vrlo osjetljivim stvarima, piše Bug.hr.

Trumpov ležeran stav prema digitalnoj sigurnosti možda je kompromitirao vrlo važne podatke, a nekoliko sigurnosnih stručnjaka već je izjavilo kako bi ovo mogao biti najveći sigurnosni propust u povijesti Bijele kuće.

Kinezi su informacije dobivene kroz prisluškivanje Trumpovih razgovora iskoristili kako bi izradili popis njegovih bliskih prijatelja. Na njih su planirali utjecati te tako dobiti bolju poziciju u pregovorima s SAD-om. Iz vrha američke vlasti, kao niti iz Applea, za sada se po ovom pitanju nisu službeno oglasili.

Kopirati