Zelenika

Katastrofa! Više od 70 posto intelektualaca znanstveno nepismeno

Sci-Tech / Flash | 19. 05. 2017. u 12:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor dr. sc. Ratko Zelenika ocijenio je kako je, na osnovnu vlastite analize više od tisuću doktorskih disertacija, diplomskih i znanstvenih radova, zaključio da je znanstveno nepismeno više od 70 posto intelektualaca.

Profesor Zelenika izjavio je to uoči predavanja o suvremenim metodologijama znanstvenih istraživanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

''U globalnoj obrazovnoj industriji i globalnoj znanstvenoj industriji jedva je pet posto intelektualaca znanstveno pismeno, znanstveno polupismeno je oko 25 posto intelektualaca, a više od 70 posto intelektualaca znanstveno je nepismeno. Katastrofa!'', ocijenio je profesor.

Dodao je kako je žalosna činjenica da je među znanstveno nepismenim intelektualcima veliki broj sveučilišnih profesora i akademika.

''Oni zatim proizvode znanstveno nepismene intelektualce, koji dalje multipliciraju znanstvenu nepismenost. Misija ovog mog predavanja je da okrenemo stvar i da popravimo malo te porazne brojke'', istaknuo je profesor Zelenika.

Po njegovim riječima, tema predavanja "Vodič u tajne suvremenih metodologija znanstvenih istraživanja i suvremenih tehnologija fundamentalnih, aplikativnih i eksperimentalnih istraživanja" vrlo je intrigantna i široka.

Istaknuo je kako je to područje koje se relativno malo prakticira, o kojem se malo raspravlja, u kojem aktivno ne sudjeluju veliki broj intelektualaca, a trebao bi.

Ratko Zelenika rođen je 1941. godine u Banja Luci. Akademske stupnjeve diplomirani ekonomist i magistar ekonomskih znanosti stekao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a doktorat ekonomskih znanosti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Više od trideset godina radio je na Pomorskom fakultetu i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na radnim mjestima višega predavača, profesora i redovitoga profesora.

Autor je 38 znanstvenih knjiga, sveučilišnih udžbenika i priručnika, u koautorstvu je napisao i objavio deset znanstvenih knjiga i sveučilišnih udžbenika.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Kopirati
Drag cursor here to close