Procjena rizika

Kako smanjenjiti rizik od katastrofa u BiH

Sci-Tech / Flash | 22. 11. 2016. u 09:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, a u suradnji sa Ujedinjenim narodima u BiH i uz podršku Veleposlanstva Švicarske u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu će  23. studenog 2016. godine, biti održana Četvrta konferencija Platforme za smanjenje rizika od katastrofa Bosne i Hercegovine.

Tematski fokus ovogodišnje Platforme je izgradnja svijesti o važnosti procjene rizika kao obveznog koraka za  razumijevanje interakcije između opasnosti, izloženosti i ranjivosti, a sve u cilju  postizanja efikasne prevencije katastrofa.

Prije početka konferencije novinarima će se obratiti Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Andrea Rauber Saxer, veleposlanica Švicarske u Bosni i Hercegovini i Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine u oblasti procjena i smanjenja rizika od katastrofa, stručnjaci, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija, veleposlanstava i privatnog sektora. Na kraju Konferencije će biti usvojene preporuke u oblasti procjena rizika u BiH.

Bosna i Hercegovina je 2013. godine uspostavila Platformu za smanjenje rizika od katastrofa u vidu foruma za razmjenu mišljenja koji obuhvaća sve faktore društva iz različitih oblasti djelovanja koje će u svom domenu ponuditi najbolja rješenja u cilju prevencije i bolje  zaštite  od katastrofa.

To uključuje usuglašavanje stavova o potrebama djelovanja u smanjenju rizika od katastrofa, procjenjivanje opasnosti, usuglašavanje aktivnosti, poticanje i postizanje najkvalitetnijeg odgovora na prijetnje i rizike od katastrofa i razvijanje svijesti stanovništva o postojanju opasnosti od prirodnih ili drugih katastrofa.

Kopirati
Drag cursor here to close