čašica

Kako se krijumčari alkohol u svemir

Sci-Tech / Flash | 12. 04. 2017. u 10:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski astronauti ni u svemiru ne mogu bez dobre čašice alkohola, pa pronalaze razne načine da ga prokrijumčare.

Prva "vatrena voda" odnesena je u svemir 1971. godine na orbitalnu stanicu Salyut 7.

Jednom astronautu je rođendan padao za vrijeme njegovog boravka u orbiti, pa su mu prijatelji mehaničari još prije početka lansiranja "uručili poklon" - sakrili su bocu armenskog konjaka u manžetnu od aparata za mjerenje tlaka.

Kasnije su specijalni odbori na različitim svemirskim postajama pronašli desetine skrivenih mjesta u kojima se čuvao alkohol.

Dopredsjednik Glavnog povjerenstva je za odabir astronauta Vjačeslav Rogožnjikov priznaje da gotovo svi astronauti imaju takva "skrivena mjesta".

"Ne znam kako, ali alkohol se pojavljuje, iako je to strogo zabranjeno", navodi on, a prenosi Srna.

Heroj Sovjetskog Saveza astronaut Igor Volk opisao je svojevremeno šemu neprimjetnog unošenja u svemirski brod svega što je astronautu potrebno.

On je prije leta na brodu Sojuz 1984. godine kupio konjak i dvije kante usoljenih krastavaca - u Rusiji omiljene zakuske uz piće.

"Ne može se ponijeti više tereta od težine za koju je centrirano sjedište u brodu", kaže on.

Ali, njegov partner Vladimir Džanibekov i on smislili su način: sedam dana prije polijetanja nisu jeli ništa osim čaja i kruha, pa su smršavjeli 1,5 do dva kilograma.

Zatim su alkohol dobro rasporedili u vrećice od celofana. Kada su ih oblačili, sve su to stavili ispod skafandera. Tako su krenuli u svemir s usoljenim krastavcima oko stomaka.

Nedavno preminuli astronaut Georgij Grečko, koji je u svemiru proveo 134 dana 20 časova 32 minuta i 58 sekundi, opisao je drugu, složeniju šemu.

U orbiti se svakoga dana moraju raditi vježbe bar po dva sata dnevno kako bi se izbjegla atrofija mišića.

Zbog toga u svemirskom brodu postoje posebni kostimi s ugrađenim mehanizmima koji prisiljavaju mišiće da rade u bestežinskom stanju. U njima su astronauti čuvali svoje "zlatne rezerve" alkohola.

"Jednom smo u kostimu za razgibavanje tijela našli bocu od litra i pol s natpisom 'Eleuterokok B' (prirodno sredstvo za podizanje tonusa)", pričao je Grečko.

Međutim, kada su otvorili bocu, shvatili su da je unutra konjak.

Tekućina u bestežinskom stanju ima nultu težinu, kao i zrak, i zbog toga ne izlazi iz flaše. A ako se istisne, samo se pomiješa sa zrakom i pravi pjenu Zbog toga je teško popiti sav alkohol iz boce.

Međutim, astronauti su i za to pronašli način.

Jedan bi se podizao do stropa i uzimao bocu u zube, a drugi bi ga udario odozgo po glavi. Od tog udarca se ovaj prvi spuštao naniže, a alkohol u boci mu se po inerciji prelijevao u usta. Zatim bi se zamijenili.

Oni su kasnije tim povodom govorili da "nije dovoljno biti visoko obrazovan već da treba imati i 'osrednji kliker' u glavi"

Kopirati
Drag cursor here to close