Facebook i Microsoft

Kabel za brzi internet povezuje SAD i jug Europe

Sci-Tech / Flash | 28. 05. 2016. u 09:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekspanzija interneta, sve veće brzine pristupa, sve kompleksnije usluge, sve veći broj korisnika, sve su to parametri u jednadžbi koja se uvijek iznova mora rješavati.

Mnogi su uvjereni kako će prije ili kasnije, neki tvrde već u skoro budućnosti, zaprijetiti "zagušenje" pristupa internetu, što bi bilo ravno katastrofi za mnoge kompanije i gospodarstva.

Jedan od temelja modernog interneta, bez obzira na koji način se spajate na web, jesu takozvani trans-atlantski podmorski kablovi koji povezuju pristupne točke i podatkovne centre u sjevernoj Europi s onima u Sjedinjenim Američkim Državama. Duboko ispod površine Atlantskog oceana leži, dakle, žila kucavica modernog interneta.

Kako su potrebe sve veće, IT divovi odlučili su napraviti nešto po tom pitanju, tako su se Facebook i Microsoft udružili kako bi na ruti dugačkoj čak 6600 kilometara u Atlantski ocean položili nove kablove kapaciteta pomalo nestvarnih 160 Terabajta po sekundi!

Upravo ta veza od 160 Tbps trebala bi osigurati stabilniji pristup internetu za sve. Promijenjena je i uobičajena praksa da podvodni kablovi u pravilu idu iz područja New York / New Jersey prema pristupnim točkama u sjevernoj Europi.

Projekt "MAREA", kako je nazvano polaganje novih kablova, ići će od Virginia Beacha u SAD-u (upravo u Virginiji je najveći broj podatkovnih centara) do mjesta Bilbao u Španjolskoj.

Za polaganje kablova biti će zadužena novoosnovana tvrtka Telxius, u vlasništu poznate španjolske telekomunikacijske grupacije Telefónica. Projekt "MAREA" će započeti u kolovozu ove godine a sve bi trebalo biti gotovo i listopadu 2017. kada bi trebao "poteći" internet brzine 160 Tbps.

Kopirati
Drag cursor here to close