Zakon

Jurešić: Hraniteljstvo nije razvijeno, jer građani nisu dovoljno informirani

Sci-Tech / Flash | 19. 04. 2017. u 12:11 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila Zakon o hraniteljstvu, taj oblik brige o djeci bez roditeljskog staranja nije dovoljno razvijen, jer građani nisu u pravoj mjeri informirani - kazao je danas u Sarajevu pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurešić.

Ocijenio je to na radionici za podršku razvoju sistema hraniteljstva u Federaciji BiH koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji tog ministarstva i UNICEF-a.

Podsjetio je da je Zakon usvojen u veljači, ali da će njegova primjena početi tek naredne godine, prvenstveno zbog pripremnih aktivnosti.

"Jedna od tih aktivnosti je i obuka profesionalaca iz centara za socijalni rad prema svjetskim standardima, a koja je organizirana danas. Paralelno, trebamo izraditi i nacionalni program i plan obuke, koji bi se u budućnosti trebao primjenjivati u FBiH" pojasnio je.

Također je naglasio da građanima treba približiti koncept udomljavanja djece bez roditeljskog staranja, ali i drugih ranjivih kategorija.

Istaknuo je da će porodice koje se odluče na hraniteljstvo imati i novčanu naknadu za svoj rad i za izdržavanje udomljenog djeteta.

"U BiH ima oko 2.000 djece bez roditeljskog staranja, ali ima određeni broj djece koja nisu ušla u sistem, i sva ta djeca imaju potrebu da budu izmještena u hraniteljske porodice" zaključio je Jurešić.

Dobar primjer hraniteljskog sistema predstavila je danas socijalna radnica iz Srbije Željka Burgund, istaknuvši da je Srbija usvojila Porodični zakon koji vrlo detaljno obrađuje pitanje hraniteljstva.

"Danas je oko 6.000 djece u hraniteljskim porodicama i oko 500 djece u rezidencijalnom smještaju. To znači da su programi podrške razvoja hraniteljstva i usvajanja doprinijeli da ta usluga bude kvalitetna, dugoročna i u najboljem interesu djeteta" zaključila je.

Glasnogovornica UNICEF-a u BiH Nela Kačmarčik smatra da današnja obuka koja podrazumijeva podršku unapređenju kvaliteta hraniteljstva predstavlja način implementacije zakona, kako bi se ljudima koji su zaduženi za to omogućila kontrola, kontinuirana podrška i edukacija.

"Dokazano je da je za razvoj djeteta najbolje porodično okruženje. Djeca bez roditeljskog staranja nisu djeca bez roditelja, već su iz nekih razloga spriječena da budu sa svojim roditeljima" zaključila je Kačmarčik.

Voditeljica programa podrške porodicama pri UNICEF-u Sandra Kukić pojasnila je da je hraniteljstvo oblik brige o djeci koja ne mogu u tom trenutku živjeti u vlastitim porodicama, a trebaju oblik zaštite u porodičnom okruženju. Međutim, naglašava da je to privremeni oblik, jer je glavni cilj da se dijete vrati u svoju biološku porodicu.

Sudionici radionice, osim predstavnika Federalnog ministarstva rada i socijalne politike te UNICEF-a, bili su socijalni radnici te budući hranitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close