Od 15. svibnja 2019. unutar EU

Jeftiniji telefonski pozivi i 5G

Cijene fiksnih i mobilnih telefonskih poziva bit će ograničene na 19 centi, a SMS poruke na 6 centi od 15. svibnja 2019.
Sci-Tech / Flash | 08. 11. 2018. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Telefonski pozivi prema drugim zemljama Europske unije uskoro će biti jeftiniji, dok će telekomunikacijske kompanije imati jasnija pravila za dugoročna infrastrukturna ulaganja.

Cijene fiksnih i mobilnih telefonskih poziva bit će ograničene na 19 centi, a SMS poruke na 6 centi od 15. svibnja 2019. prema prijedlogu u sklopu paketa mjera o telekomunikacijama o kojima Europski parlament odlučuje 14. studenog. Ne samo da će usluge biti povoljnije, već i brže. Naime, prema prijedlogu će se potaknuti ulaganje u razvoj 5G povezivosti u gradovima diljem Europe do 2020, piše Bug.hr.

Prema novim pravilima internetske usluge poput Skypea ili Whatsappa bit će „transparentnije i pouzdanije za Europljane“, rekla je izvjestiteljica o prijedlogu izmjena zakona o telekomunikacijama u EU zastupnica Pilar Del Castillo Vera (EPP, Španjolska) te dodala:

''Od zadnjih izmjena zakona u 2009. tržište elektroničkih komunikacijskih usluga dramatično je promijenjeno. Novi igrači pojavili su se na tržištu kao posljedica sve većeg oslanjanja poduzeća i potrošača na protok podataka i internetski pristup. Novim pravilima modernizirat ćemo zakonodavni okvir te uključiti te nove igraće pod njegov djelokrug''.

Cilj novih pravila je bolje zaštititi korisnike. Primjerice, bit će lakše izmijeniti operatore i zatražiti naknadu. Istovremeno, novi će okvir potaknuti ulaganja u razvoj mreža visokih kapaciteta, dok će nova pravila o upravljanju frekvencijskim spektrom potaknuti mobilnu povezivost.

„Za Europljane to znači veću povezivost, što je preduvjet da Europa postane gigabitno društvo. Industrija 4,0, pametni gradovi, obrazovanje, istraživanje ili m-zdravstvo neki su od primjera eksponencijalnog rasta zahtijeva za kvalitetnom, brzom, sigurnom i stalnom povezanošću“, kaže Del Castillo Vera.

Paket također uključuje sustav za uzbunu 112 koji omogućuje da se građane SMS porukom obavještava o hitnim slučajevima ili katastrofama, poput terorističkih napada ili nadolazećih požara i poplava.

Kopirati
Drag cursor here to close