Znanstvena konferencija

Ivica Šarac: Zloporabom totalitarnih pojmova etiketiramo sve koji drukčije rezoniraju

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2017. u 07:00 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održava godišnja međunarodna znanstvena konferencija ''Identiteti – kulture – jezici'' u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Zaklade Konrad Adenauer.

Kako ova obrazovna institucija već nekoliko godina u nizu organizira konferencije na određene aktualne teme iz područja društvenih i humanističkih znanosti, ovogodišnji tema pod naslovom ''Nasljeđa totalitarizama u suvremenom društvu'' za cilj ima potaknuti raspravu među izlagačima o pitanjima nasljeđa totalitarizama u važnim segmentima funkcioniranja suvremenoga društva poput medija, akademskih zajednica, političkih institucija i sl.

''U današnjem društvu evidentna je prekomjerna zloporaba totalitarnih pojmova koji uglavnom služe za stvaranje pojednostavljene slike „o neprijatelju“ i za lijepljenje etiketa fašizma i komunizma (osobito fašizma!) na sve što drukčije politički rezonira; zbog toga je (i ne samo zbog toga!) temat ovogodišnje konferencije itekako aktualan'', istaknuo je za Bljesak.info prof. dr. Ivica Šarac, prodekan za znanost Filozofskoga fakulteta koji će, uz ravnatelja

Predstavništva Zaklade Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini dr. Karstena Dümmela, uputiti riječi pozdrava sudionicima konferencije.

Kako stojimo s nasljeđem totalitarizma

Kako dr. Šarac dodaje, osnovni cilj konferencije jest provjeriti kako stojimo s nasljeđem totalitarizama u našem suvremenom društvu, postoje li unutar različitih segmenata društva i mogu li se prepoznati neki (ne)reflektirani oblici totalitarnih načina mišljenja i djelovanja, te koji bi to bili i kako se manifestiraju.

''Pozvali (zamolili) smo dr. Ugu Vlaisavljevića da održi uvodno predavanje. Cijenjeni kolega profesor će govoriti o temi "Suveren totalitarizma s ljudskim licem: između nadčovjeka i zvijeri", a preostalih 13 tema zastupljenih u ovogodišnjoj konferenciji izlažu uglavnom autori iz znanstvenog polja politologije, informacijskih i komunikacijskih znanosti i novinarstva'', ističe dr. Šarac.

''Imamo i tri prijave koje nisu usko vezane za ovogodišnji temat konferencije, dvije književno-teorijske teme i jedna demografska'', dodao je naš sugovornik.

Potrebno je istinsko suočavanje s prošlošću

S obzirom na našu svakodnevnicu i, kako je istaknuo dr. Šarac, prekomjernu zloporabu totalitarnih pojmova kojom se pojednostavljuje slika o onome ''drugom'', ne možemo se oteti dojmu kako i danas mnogi nastupaju po matrici korištenoj u totalitarnim sustavima.

''Osnovni preduvjet za uklanjanje tog "utega" jest omogućavanje slobodnih, transparentnih, sveobuhvatnih istraživanja i sustavnih proučavanja totalitarnih poredaka koji su obilježili ovdašnje prostore i društva u dvadesetom stoljeću. Ukratko - istinsko suočavanje s prošlošću!“, zaključio je dr. Šarac u razgovoru za Bljesak.info.

Na ovogodišnjoj znanstvenoj konferenciji, pored prethodno spomenutih, izlažu Jean-Claude Concolato, Gordana Iličić, Ivan Vukadin, Gordan Struić, Mato Arlović, Damir Kukić, Ivana Sivrić, Franjo Takač, Iko Skoko, Vlaho Kovačević, Dino Rušinović, Lea Milošić, Miljenko Brekalo, Anamarija Lukić, Daniela Jurčić, Julijana Matanović, Mirna Brkić Vučina i Žarko Dugandžić.

Kopirati
Drag cursor here to close