Osuda govora mržnje

Internet se zloupotrebljava za širenje govora mržnje

Sci-Tech / Flash | 06. 10. 2016. u 11:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za europske integracije i regionalnu suradnju Narodne skupštine RS-a predložio je usvajanje deklaracije o osudi govora mržnje.

U predloženom dokumentu, koji će 11. listopada razmatrati izaslanici entitetskog parlamenta, izražava se spremnost na dodatni angažman u borbi protiv govora mržnje i pozivaju organi na svim nivoima vlasti, kao i nositelji svih javnih funkcija, da se, svjesni svog utjecaja, bore protiv govora mržnje.

Također, pozivaju Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i vlade entiteta na dosljednu primjenu međunarodnih dokumenata, a posebno Dodatnog protokola uz Konvenciju o kibernetikom kriminalu, ratificiranog 2006. godine, s ciljem sprečavanja i sankcioniranja govora mržnje.

Nadležni u ovom skupštinskom odboru ukazuju i na potrebu dosljedne primjene kaznenog zakonodavstva i eventualnog pooštravanja odredbi u kaznenim zakonima o kaznenim djelima počinjenim iz mržnje, a upućen je i poziv medijima da se sveobuhvatno, interdisciplinarno i interaktivno bore protiv govora mržnje, te da, svjesni svoje javne uloge i utjecaja na javnost, maksimalno kontroliraju svoj sadržaj i onemoguće slučajeve zloupotrebe svog medijskog prostora za plasiranje govora mržnje.

Posebno se ukazuje na rastući problem zloupotrebe interneta u svrhu širenja govora mržnje, te podsjeća na potrebu podizanja svijesti javnosti, civilnog društva i svih organa vlasti o kaznenim djelima počinjenim iz mržnje i primjerenim odgovorima na njih.

Posebnu zabrinutost izražavaju zbog sve prisutnijeg govora mržnje kojim se širi, potiče, promovira i opravdava terorizam - najveća sigurnosna prijetnja današnjice, te zahtijeva puni angažman nadležnih institucija i društva u cjelini s ciljem sprečavanja i sankcioniranja takvih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close