Informatika

Intel bi mogao izgubiti titulu najvećeg proizvođača čipova

Sci-Tech / Flash | 02. 05. 2017. u 16:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina 1993. bila je, očito, vrlo važna godina u informatičkom sektoru. Te je godine Intel predstavio svoje Pentium procesore i postao vodeći svjetski proizvođač poluvodičkih čipova, a iste je godine nastao i program po kojem se informatika i danas uči u hrvatskim školama. Od tada, u gotovo 24 godine, mnogo se toga promijenilo u IT svijetu, osim ove dvije činjenice – sve do sada.

Naime, kako predviđa analitičarska kuća IC Insights, nakon gotovo četvrt stoljeća Intel bi u sljedećem tromjesečju mogao izgubiti prvo mjesto na ljestvici najvećih proizvođača čipova. Nastavi li s dosadašnjim trendom rasta, mogao bi ga vrlo lako uskoro prestići Samsung.

Potražnja za njihovim memorijskim čipovima u konstantnom je porastu, pa IC Insights predviđa da će Samsung u drugom kvartalu ove godine prodati čipova u ukupnoj vrijednosti od 14,6 milijardi dolara, javlja Bug.hr.

U isto vrijeme Intel će prodati svojih čipova u vrijednosti 14,4 milijardi dolara, prepuštajući tako vodstvo južnokorejskoj kompaniji. Nadalje, isti analitiačri predviđaju da će, ne padnu li cijene memorije značajnije, Samsung i na godišnjoj razini prestići Intel, i to s više od 60 milijardi dolara u prihodima.

Ove je godine, dakle, vrlo izvjesna smjena na vrhu ljestvice proizvođača čipova – a kada će se onaj informatički kurikulum star 24 godine promijeniti, to nas nemojte pitati.

Kopirati
Drag cursor here to close