nadzor

Instrumenti neispravni: Federalna inspekcija kreće u kontrolu zdravstvenih ustanova u FBiH

Sci-Tech / Flash | 29. 02. 2016. u 13:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove posvećuje pažnju poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH s aspekta kontrola gospodarskih društava od interesa za Federaciju BiH pri čemu će u narednom razdoblju naglasak u smislu inspekcijskih aktivnosti biti na kontroli kliničkih centara i zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH.

U priopćenju za javnost navodi se da će od srijede Federalna uprava za inspekcijske poslove intenzivno vršiti kontinuirane inspekcijske nadzore u Kliničkom centru univerziteta Sarajevo. Predmet inspekcijskih kontrola bit će nadzor iz oblasti zdravstveno - sanitarne, farmaceutske, tržišne, kao i inspekcije za hranu i inspekcije rada za oblast radnih odnosa.

''Federalna uprava za inspekcijske poslove u proteklom razdoblju zaprimila je veći broj pritužbi na rad zdravstvenih ustanova, te će spomenute kontrole biti izvršene u svim kliničkim centrima na području FBiH. Te aktivnosti provodit će se i u domovima zdravlja, kao i svim javnim i privatnim zdravstvenim i stomatološkim ustanovama'', naglašeno je.

Cilj tih aktivnosti je poboljšanje stanja u oblasti zdravstva da bi se građanima - korisnicima zdravstvenih usluga omogućila što kvalitetnija zdravstvena njega, transparentniji i efikasniji rad zdravstvenih radnika, smanjenje čekanja na dobivanje zdravstvene usluge, te sveukupno poboljšanje u oblasti zdravstvene njege na području Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove pozvala je u priopćenju za javnost sve zdravstvene ustanove na području FBiH da preispitaju poslovanje i osiguraju dosljednu provedbu zakonskih propisa koji reguliraju njihov rad, a da bi inspekcijskim organima olakšali vršenje kontrola iz nadležnosti propisanih zakonom.

Podsjećamo, Sve zdravstvene ustanove u BiH bile su obvezne, u prvom roku do 15. rujna 2015. kasnije do 15. siječnja ove godine, da izvrše zakonsku verifikaciju medicinskih instrumenata koji imaju funkciju mjerenja, a ta procedura zapravo znači kvalitetniju i pouzdaniju dijagnostiku i tretman pacijenata.

Direktor Verifikacijskog laboratorija Verlab koju je za tu proceduru imenovao Institut za mjeriteljstvo BiH Almir Badnjević kazao je da je u bh. zdravstvenim ustanovama vršena verifikacija na svih deset vrsta aparata koji su definirani Zakonom o mjeriteljstvu BiH i to EKG-ovi, defibrilatori, pacijent monitori, anesteziološke mašine, respiratori, dijalizni aparati, infuziomati, perfuzori, inkubatori i terapeutski ultrazvuci, a verifikaciji podliježu javne i privatne zdravstvene ustanove.

Precizira da od javnih zdravstvenih institucija u FBiH tu obvezu nisu ispunili niti su pokrenuli postupak za rješavanje te zakonske obaveze Sveučilišna klinička bolnica Mostar, bolnice Orašje, Travnik i Nova Bila, te domovi zdravlja Mostar, Mostar Stari Grad, Tuzla, Kiseljak, Jajce i Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close