UNICEF

Imunizacija djece u BiH na zabrinjavajuće niskoj razini

Sci-Tech / Flash | 31. 12. 2015. u 13:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Bosni i Hercegovini, koji skrbi o kvaliteti životnog standarda djece i mladeži, u godini koja je na izmaku realizirao je brojne projekte i kampanje koje su polučile dobre rezultate i doprinijele podizanju svijesti u javnosti o važnosti poboljšanja uvjeta za odrastanje djece i njihov život uopće.

Predstavnik UNICEF-a u BiH dr. Ayman Abulaban u razgovoru za agenciju Anadoliju podsjetio je na dosadašnje uspjehe UNICEF-a u BiH te podsjetio na najveće probleme djece koja su ponekad i na margini društva.

UNICEF je, prema njegovim riječima, tijekom 2015. pružio značajnu podršku domaćim vlastima u realizaciji Akcijskog plana za djecu 2015.-2018. kojim se predviđa socijalna inkluzija najranjivijih skupina, kao što su djeca i obitelji s invaliditetom, djeca pripadnici manjinskih skupina, djeca iz romske populacije, te djece iz siromašnih zajednica.

Opremanje škola

"Ova godina bila je prilično uzbudljiva za UNICEF u BiH. Ovo je godina kada smo počeli naš petogodišnji program za BiH, a bila je to prilika i za neke značajne rezultate. Recimo, završili smo program podrške u oporavku od poplava koje su BiH pogodile 2014. godine, omogućili smo da se djeca vrate u škole time što smo sudjelovali u programu koji je financirala Europska unija kroz opremanje učionica namještajem i drugim alatom što je pomoglo da se vrati život u zajednice koje su bile pogođene poplavama", kazao je Abulaban dodajući kako je putem spomenutog programa omogućen povratak u školske klupe za 60 tisuća djece.

Posebna oblast u kojoj se UNICEF zalagao tijekom godine bila je oblast predškolskog obrazovanja djece. Abulaban ističe kako je taj problem u BiH značajno izražen u odnosu na zemlje u okruženju.

"BiH ima jako nizak stupanj obuhvata djece predškolskim obrazovanjem, to je oko 13 posto što je manje od zemalja koje su možda i manje razvijene, ne samo u Europi i regiji već i u svijetu. Ipak smo uspjeli predanim radom i suradnjom s partnerima napraviti neke korake kako bi se tu situacija poboljšala", kazao je.

UNICEF je, kako tvrdi, tijekom godine podržao razvoj državne strategije koja predlaže koordinaciju uloga različitih nivoa ministarstava i tijela vlasti zaduženih za poboljšanje predškolskog obrazovanja. Takav važan dokument omogućit će da vlasti rade kako bi se stekli uvjeti za poboljšanje obuke za djecu predškolskog obrazovanja.

Tako je realizirana i kampanja "Vrtići za sve" s ciljem povećavanja svijesti javnosti i donositelja odluka o značaju predškolskog obrazovanja, obzirom na činjenicu kako u BiH tek svako sedmo dijete pohađa programe predškolskog odgoja i obrazovanja.

"S druge strane, UNICEF je radio posebno s obiteljima prezentirajući značaj predškolskog obrazovanja i zagovarati ću da roditelji trebaju tražiti od vlasti takvo obrazovanje. U tom smislu smo podržali kampanju 'Vrtići za sve' koja je dala neke ključne poruke. Radili smo i s pružateljima usluga kako bi ponudili mjesta u vrtićima za svako dijete", kazao je Abulaban.

Naročito važna oblast predstavlja rani rast i razvoj djece imajući u vidu značaj tog razdoblja gdje se postavljaju temelji za dalji razvoj djeteta. U to vrijeme, djeci je potrebna velika podrška dok se, s druge strane, u tom razdoblju prepoznaju i odstupanja od normalnog razvoja čemu treba odmah pristupiti.

"U tom smislu smo radili jako mnogo s partnerima i vlastima na svim nivoima kako bi se obučilo što više stručnjaka, kako bi se njima dali materijali kojima se mogu služiti u obavljanju posla i kako bi se prezentirale dobrobiti rane detekcije i rane intervencije u ranom razvoju", istakao je.

Zabrinjavajuće pitanje imunizacije djece

Kao u svakoj drugoj zemlji, tako i u BiH pitanja vezana za povredu prava djeteta odnosno za uskraćenost tih prava, mogu se dovesti u vezu najčešće za nivo razvoja zemlje. U UNICEF-u smatraju kako je u BiH zabrinjavajuće pitanje imunizacije budući da je obuhvat rutinskom imunizacijom, koja je jako važna za zaštitu djece od bolesti cijepljenjem, manja od 70 posto.

"To je vezano i za nabavku cjepiva odnosno za opskrbljivanje svih stanica kvalitetnim cjepivima, ali s druge strane i sa prihvaćanjem roditelja da je to najbolji način da zaštite svoju djecu. Također, pitanje koje smo prepoznali kao važno i na kojem radimo jeste pitanje djece u kontaktu s pravosudnim sustavom. Znamo da djeca trebaju slijediti drugačije načine susreta s pravosudnim sustavu u odnosu na odrasle te da su puno efektnije mjere koje djecu štite od onih koji ih kažnjavaju. Tako im se omogućava da se vrate u normalni kolosijek", rekao je Abulaban dodajući kako u tom smislu UNICEF surađuje s ministarstvima pravde, policijom i drugima koji čine dio pravosudnog sistema.

Kopirati
Drag cursor here to close