VIDEO

Iako je po zakonu moguće, romski jezik se ne uči u školama

Sci-Tech / Flash | 19. 04. 2017. u 16:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Romski jezik, iako star i poznat širom svijeta, ne izučava se u Bosni i Hercegovini, niti u školama niti na fakultetima.

Također, u BiH u nema ni emisije na tom jeziku na nekom od medijskih javnih servisa. S druge strane, iz godine u godinu raste broj romskih učenika u školama na području Tuzlanske županije.

Oko 700 učenika romske nacionalnosti pohađa osnovnu škole, dok i ih se 74 obrazuje u srednjim školama.

Zbog toga se i javila ideja o uvođenju romskog jezika u obrazovni sustav, jer je, kako je naglašeno, riječ jeziku koji ima svoju povijest.

Rukovoditelj Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica iz Srbije Ljuan Koko rekao je da je Romski jezik bogat, jako konstruiran, te da bi bilo interesantno da se djeca upoznaju o njegovom porijeklu iz Sanskrita iz sjeverne Indije.

Međutim, u BiH je ipak, prije nekoliko godina objavljen prvi bosansko-romski rječnik. Njegova autorica Hedina Tahirović-Sijerčić također je sakupila i objavila stare romske pjesme, priče, bajke i legende, no ona smatra da ovaj jezik nestaje, te da je potrebno više pažnje posvetiti obrazovanju Roma.

''Mi imamo različite grupe Roma koji govore različite dijalekte, starosjedilački Romi govore gurbetskim dijalektom a migracijske grupe govore arlejskim, koji je očuvan bolje od gurbetskog'', pojasnila je autorica.

No, da bi Romski jezik ušao u obrazovni sustav morao bi proći kroz izuzetno dug proces, naglašeno je. A zakon svakako dopušta njegovo izučavanje i nalaže da predavanje drži stručna i kvalificirana osoba.

Pomoćnica ministra za obrazovanje i znanost TK Mersija Jahić izjavila je da zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju daje jednaka prava svoj djeci i daje mogućnost nacionalnim manjinama da se na njihov zahtjev izučava materinji jezik.

U Srbiji je situacija drugačija - romski jezik je kao izborni predmet, sa elementima nacionalne kulture, uveden u više od 10 škola. No, tamo su organizirani i tečajevi za nastavnike od kojih je 23 dobilo certifikate za predavanje.

Priliku za učenje romskog jezika u Srbiji imaju u 40 škola, a ove godine će izaći bukvar, slikovnica i čitanka na romskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close