Zajedno smo jači?

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo stvaraju zajedničku platformu kojom će konkurirati Google Playu

Kineski proizvođači mobitela stvaraju udruženje GDSA kojim će pokušati razbiti tržišnu dominaciju Googleove trgovine aplikacija i privući više developera izvan Kine.
Sci-Tech / Flash | 09. 02. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Huawei, u svojem sporu s vlastima SAD-a i posljedično Googleom, nije jedini koji ozbiljno radi na pokretanju vlastite neovisne platforme za izradu mobilnih aplikacija i njihovu distribuciju na svoje mobitele.

U ovom naumu, doznaje Reuters, priključili su im se i drugi kineski proizvođači mobitela – Xiaomi, Oppo i Vivo. Zajedno će ova četiri velika branda stvoriti udruženje GDSA (Global Developer Service Alliance) koja ima za cilj izravno konkurirati Google Play Storeu.

Ciljano tržište nove platforme bit će ono izvan Kine. GDSA bi trebala omogućiti developerima iz cijelog svijeta lakši pristup do korisnika mobitela ove četiri kompanije, jednostavniji razvoj aplikacija te njihovu distribuciju na tržištima diljem svijeta. Veliko udruživanje iza zajedničke platforme i trgovine aplikacija već je dogovoreno, kažu upućeni izvori, a trenutačno se tek "peglaju" detalji dogovora među predstavnicima kompanija, piše Bug.hr.

Inicijalno su Huawei, Xiaomi, te Oppo i Vivo (potonja dva u vlasništvu BBK Electronicsa) trebali GDSA predstaviti u ožujku ove godine, no moguće je da ti planovi budu nakratko odgođeni zbog aktualne krize s koronavirusom.

Platforma bi, jednom kada bude lansirana, trebala pokrivati devet svjetskih regija. Developerima bi trebala omogućiti istodobno postavljanje aplikacija na trgovine svih četiriju brandova, koji su u prošloj godini na svjetskom tržištu mobitela zajedno držali oko 40% prodaje. Za očekivati je da se nova platforma orijentira na nekoliko tržišta s jugoistoka Azije, te posebice Indiju i Rusiju, gdje ovi kineski mobiteli drže jače tržišne pozicije.

Web stranicu su već podigli, ali se na njoj nalaze tek šture informacije o mogućem radu alijanse. Kao nositelji novog projekta tamo se spominju brandovi Mi, Oppo i Vivo, dok iz Huaweija još nema službene potvrde o uključenju u rad GDSA. Ostala tri branda mobitela već su ranije predstavila jednu zajedničku inicijativu – izravni prijenos dokumenata od uređaja do uređaja kroz udruženje Inter-Transfer Alliance, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close