Uskoro lider na tržištu?

Huawei oborio rekord: Za godinu dana isporučili 100 milijuna pametnih telefona

Sci-Tech / Flash | 06. 01. 2016. u 14:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski elektronski gigant Huawei postao je prvi kineski prodavač mobilnih uređaja koji je za godinu dana isporučio preko 100 milijuna pametnih telefona, zahvaljujući snažnoj potražnji, kako kod kuće, tako i u zapadnoj Europi, javlja britanska agencija Reuters.

Huawei je priopćio da je u 2015. godini isporučio 108 milijuna pametnih telefona, što se, kako ocjenjuje Reuters, događa u trenutku kada je pred rivalskim Samsungom i Appleom teška godina.

Naime, južnokorejski Samsung je priopćio da očekuje teško poslovno okruženje u 2016. godini zbog slabog rasta globalne ekonomije i jake konkurencije, dok japanski list "Nikei" piše i da američki Apple očekuje smanjenje proizvodnje najnovijih modela pametnih telefona za oko 30 posto u kvartalu siječanj-ožujak zbog nagomilavanja zaliha.

Huawei je, kako navodi Reuters, zadržao treću poziciju na globalnom tržištu pametnih telefona, sa udjelom od 7,5 posto u trećem prošlogodišnjem kvartalu, a za njim slijedi Samsung (23,8 posto) i Apple (13,5 posto), prema podacima istraživačke kompanije IDC.

Istovremeno, direktor Huawei odela za potrošačke uređaje Richard You izrazio je nadu da će kroz tri do četiri godine Huawei preteći američkog rivala Apple i južnokorejski Samsung, i da će postati najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, prenosi agencija France press.

Na pitanje njemačkih novinara je li Huawei zadovoljan aktualnom trećom pozicijom na svjetskom tržištu proizvođača pametnih telefona, You je odgovorio: "Ne''.

''Veoma brzo ćemo se približiti drugom, a zatim i prvom mjestu. Na kraju, bit ćemo svjetski lider", izjavio je on, i dodao da bi se to moglo dogoditi kroz tri do četiri godine.

Krajem prosinca direktor Huaweia Guo Ping je izjavio da su prihodi tvrtke uvećani za 35 posto u 2015. godini, potaknuti snažnom prodajom pametnih telefina od preko 100 milijuna uređaja.

Na ovotjednom Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, Huawei je predstavio novi model pametnog telefona "Mate 8", navodi France press.

Kopirati
Drag cursor here to close