'Zafrkani' hrvatski

Hrvatska: Ispit državne mature - esej odgođen zbog krađe ispita

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2015. u 06:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do iznenadne odgode termina pisanja eseja iz hrvatskog na državnoj maturi u Republici Hrvatskoj došlo je zato što su u jednoj pulskoj srednjoj školi ukradena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

Policija je u utorak navečer zaprimila prijavu da su iz jedne pulske srednje škole otuđena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika, rekla je Hini glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Vitasović. Policija traži počinitelja, kazala je. Neslužbeno se doznaje da je riječ o privatnoj srednjoj školi "Juraj Dobrila".

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je u prvom satu srijede da se ispit državne mature iz hrvatskog jezika A i B razine, esej, neće održati kad je zakazan, u srijedu u 9 sati, nego u četvrtak, 18. lipnja u 10 sati.

Udruga srednjoškolaca je, reagirajući na odgodu, objavila Izjavu kojom je iskazala je "najveću moguću ogorčenost" ponašanjem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, "koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku" te zatražila objašnjenje i ispriku.

Portal Index objavio je da su na mail redakcije pisali maturanti, od kojih su neki javili da su procurile informacije o tome koje će dobiti zadatke na maturi, navodeći da se navodno radi o djelima "Prah" Ranka Marinkovića te djelu "Patnje mladog Werthera", prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close