Potpisan sporazum o suradnji

Hrvatska i Izrael zajedno kreću u borbu protiv kibernetičkih napada

Prije desetak godina kibernetičke prijetnje odnosile su se uglavnom na upade u elektronsku poštu, no danas ih je mnogo više i usmjerene su čak i na tržišta kriptovaluta te GPS sustave.
Sci-Tech / Flash | 13. 09. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska i Izrael ubuduće će prisnije surađivati u suzbijanju kibernetičkih napada, a sporazum o suradnji u četvrtak su u Tel Avivu potpisali hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni direktor izraelskog Nacionalnog ureda za kibernetiku Yigal Unna.

U izjavi za Hinu Unna je istaknuo da mu je velika čast potpisati "povijesni sporazum" između Hrvatske i Izraela o kibernetičkoj sigurnosti, što je jedna od temeljnih prijetnji i potreba svih zemalja što dijele iste vrijednosti.

''Susrećemo se sa sve više prijetnji i moramo se držati zajedno, kazao je Unna te dodao da Hrvatska i Izrael sada imaju put kojim će Europu i "naše dvije zemlje" zaštititi od kibernetičkih ugroza. Nadam se što većem broju aktivnosti i programa na kojima ćemo raditi zajedno kako bi podigli našu kibernetičku sigurnost'', kazao je Unna.

Božinović je istaknuo da je institucija s kojom je potpisao ugovor među vodećim agencijama te vrste u svijetu.

''Naš se život sve više seli u digitalnu sferu i zbog toga je potrebno zaštiti sve ono čime raspolažemo i čime se danas bavimo, a Izrael je tu jedna od vodećih zemalja u svijetu'', kazao je Božinović Hini.

''Za nas je ovo veliki iskorak i velika čast, radujemo se budućoj suradnji u zaštiti interesa naših država i ljudi'', dodao je ministar.

U MUP-u ističu da broj, ozbiljnost i međunarodna priroda kibernetičkih napada iziskuje od država sve veće napore, inovativnost, ali i suradnju među državama. Suradnja na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini neophodna je za ispravno funkcioniranje i sigurnost digitalnog okruženja pa su u MUP-u uvjereni da će ovaj sporazum pridonijeti kibernetičkoj sigurnosti Hrvatske, njezinih građana i institucija.

Kibernetičke prijetnje šire se na sve više područja

''Sva naša iskustva su i vaša'', kazao je Unna koji je prije potpisivanja sporazuma hrvatskom izaslanstvu predstavio rad svoje agencije.

Nacionalni ured za kibernetiku odgovaran je izravno premijeru i u rangu je s ostalim sigurnosnim institucijama poput obavještajnih službi.

Istražuje nedopuštene ulaze u računala iz raznih pobuda – od ugroza političkih, gospodarskih i financijskih institucija do mogućih napada na "kritičnu infrastrukturu" poput energetskih i komunalnih postrojenja, ali i zdravstvenog sustava, prometa, plasiranja lažnih vijesti te utjecaja na demokratske i izborne procese.

Prije desetak godina kibernetičke prijetnje odnosile su se uglavnom na upade u elektronsku poštu, no danas ih je mnogo više i usmjerene su čak i na tržišta kriptovaluta te GPS sustave kojima se mogu, primjerice, bez ikakvih tragova i upozorenja na upravljačkim sustavima povećati brzina ili skretati putanja zrakoplova, javlja Hina.

''Izraelska iskustva na tom su području od posebne važnosti jer iza velikog broja kibernetičkih napada stoje hakeri iz Palestine, Sirije i Irana'', kazao je Unna.

Kako bi se što uspješnije suočio s takvim prijetnjama, Izrael je uspostavio jedinstveni centar za kibernetičke napade i uveo hitni broj 119 na koji se uočene prijetnje mogu prijaviti. Česte su situacije, ističu izraelski stručnjaci, da ih na nepravilnosti upozoravaju moralni hakeri svjesni mogućnosti zlouporaba u cyber-prostoru.

Kopirati
Drag cursor here to close