Znanost

Hoće li se potvrditi i posljednja nepotvrđena Einsteinova teorija?

Sci-Tech / Flash | 11. 02. 2016. u 11:33 R.I.
Kopirati

Američki znanstvenici uzbudili su svijet fizike zakazavši tiskovnu konferenciju u četvrtak na kojoj će iznijeti nove vijesti o gravitacijaskim valovima, posljednjoj nepotvrđenoj teoriji Alberta Einsteina, prenosi Hina.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici iz Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) i njihove kolege iz Massachusettsa (MIT) sudjelovat će na tiskovnoj konferenciji popodne u Washingtonu.

Znanstvenici su obećali 'statusno izvješće' o naporima da se otkriju gravitacijski valovi, 'pukotine u tkivu prostora i vremena' čije je postojanje Einstein predvidio 1916. godine.

Otkako je konferencija zakazana znanstveni svijet bruji o tome da će biti potvrđeno postojanje tih valova.

"Pošto dolazi stota godišnjica Einsteinove terorije i zanimanje je veliko, znanstvenici će objasniti postojeće napore da se opaze gravitacijski valovi", kaže se u najavi tiskovne konferencije.

Po Einsteinovoj tvrdnji koja se temelji na njegovoj teoriji relativiteta, gravitacijski valovi kreću se brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru. Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove koji su jači što je masa tijela veća i što se brže kreće.

Kopirati