Konferencija

HNŽ: Više od 1500 učenika uči turski jezik

Sci-Tech / Flash | 30. 03. 2017. u 17:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija pod nazivom "Retrospektiva izučavanja turskog jezika u HNŽ" upriličena je u četvrtak poslije podne u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Po riječima predsjednika Udruženja "Profesori turskog jezika u Federaciji BiH" Senada Smajlovića, današnjom konferencijom se želi pokazati što se sve zajednički uradilo s Institutom Yunus Emre Mostar za proteklih šest godina, odnosno od kada se turski jezik izučava u HNŽ.

''Počeli smo sa malim brojem nastavnika turskog jezika i svega dva nastanika su radila u 17 škola u HNŽ. Danas imamo 17 nastavnika u 23 škole i broj učenika koji prelazi 1500'', kazao je za Fenu Smajlović.

Osim izučavanja turskog jezika, kako je dodao, želja im je da se Bošnjaci upoznaju s kulturom Turaka.

''Bošnjaci su svoju kulturu potisnuli u zaborav, ali prisjećajući se turske kulture bit ćemo svjesni i svoje tradicije i kulture koja je zajednička'', naglasio je Smajlović.

Direktor Instituta Yunus Emre Mostar Yunus Dilber zahvalio je u svom obraćanju svima onima koji su podržali ovaj projekt te dali svoj doprinos u razvoju turskog jezika u HNŽ.

''Naučiti novi strani jezik znači otvoriti vrata nekog novog svijeta i kulture. Svi smo skupa kroz stoljeća koristili iste riječi, prelazili iste mostove i gledali kroz iste prozore, a, uz to, dijelimo puno toga što je „isto“. Ovo moramo gledati kao jedno bogatstvo '', kazao je Yunus Dilber.

U sklopu projekta „Moj izbor je turski jezik“ trenutno se u sedam županija Federacije BiH turski jezik, kao drugi strani jezik, izučava u 130 osnovnih i srednjih škola, a nastavu pohađa približno 7000 učenika.

Konferenciju "Retrospektiva izučavanja turskog jezika u HNŽ" organizirao je Institut Yunus Emre Mostar, u suradnji s Udruženjem "Profesori turskog jezika u Federaciji BiH", a ona je okupila predstavnike Ministarstva obrazovanja HNŽ, Pedagoškog zavoda Mostar, nastavnike i profesore turskoga jezika, te učenike koji pohađaju nastavu turskoga, kao drugoga stranoga jezika u osnovnim i srednjim školama HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close