Međunarodni dan primalja

HNŽ: Primaljska skrb je kvaliteta i na dobrim temeljima

Sci-Tech / Flash | 05. 05. 2017. u 16:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Primaljska skrb u HNŽ-u je kvalitetna, no kao i u svim profesijama može biti bolja'', rekla je mr.sc. Olivera Perić za Bljesak.info na Međunarodni dan primalja koji se obilježava 5. svibnja.

Perić je dodala kako je posvuda u razvijenom svijetu primalja priznata kao odgovoran i pouzdan profesionalac koji radi u partnerstvu sa ženama, pruža podršku, skrb i savjete za vrijeme trudnoće, porođaja i babinja, samostalno nadzire porođaj na svoju osobnu odgovornost i provodi skrb za novorođenče i dojenče.

Ide naprijed

''Kod nas primalje porađaju uz nadzor liječnika, osposobljene su da samostalno obavljaju poslove njege, žena, trudnica, rodilja, babinjače i novorođenčeta. Tek po završetku studija primaljstva bit će osposobljene da vode niskorizične trudnoće i porođaje. Trenutno u središtu našeg zanimanja je obrazovanje primalja na sveučilišnoj razini što će svakako u konačnici poboljšati kvalitetu primaljske skrbi. Želja nam je da kvalitetno educirana primalja uspješno obavlja svoj posao i daje puni doprinos sretnom ishodu događaja kada se rađa novorođenče'', objašnjava Perić.

Rekla je kako sustavno pokušavaju unaprijediti primaljstvo na ovim prostorima.

''U skladu s tim nastojanjima prije tri godine je osnovana Komora primalja/babica HNŽ koja regulira rad primalja, edukaciju i licenciranje. Osnivanje komore je bio veliki korak naprijed za našu struku jer smo dobili i prve licencirane primalje ne samo u HNŽ već i u BiH. Trenutno je primaljstvo u našoj županiji na dobrim temeljima i u usponu, ali još je mnogo posla pred nama. Na čemu još raditi? Mora se promijeniti svijest o tome da su trudnoća i porođaj prirodno stanje žene i kao takvu mu se treba pristupati, također je potrebno imati trajnu stručnu edukaciju primalja'', objašnjava Perić.

Kako je Perić objasnila primalja ima važnu ulogu u zdravstvenom savjetovanju i edukaciji, ne samo za ženu već i unutar obitelji i zajednice. Kaže kako njezin posao uključuje antenatalnu edukaciju, pripremu za roditeljstvo i dojenje, a može se proširiti na zdravlje žena, seksualno i reproduktivno zdravlje i skrb za djecu.

Tečajevi pripreme 

Rekla je kako se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar organiziraju tečajevi pripreme za porođaj. Prema njezinim riječima edukacija se provodi tijekom cijele godine osim srpnja i kolovoza, traje tri tjedna i odvija se u skupinama od 6-8 parova. Kaže kako kroz tri tjedna imaju pet sastanaka što bi trebalo biti dovoljno da roditelji dobiju sve potrebne informacije.

Perić je najavila stručni skup primalja na kojemu će sudjelovati oko 150 sudionika.

''8. i 9. lipnja 2017 godine u HD Herceg Stjepan Kosača održati će se simpozij primalja naslova ''Sigurnost majke i novorođenčeta u sustavu perinatalne skrbi''. U ova dva dana očekujemo oko 150 sudionika/ca iz BiH, Hrvatske i Srbije- primalje, liječnike, medicinske sestre ali i naše klijentice'', rekla je Perić za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close