Određene doze

HNŽ: Nestašica lijeka za transplatirane pacijente

Sandimmun Neoral tvrtke Novartis koriste transplatirani pacijenti, te je mnogima propisan kao redovita terapija.
Sci-Tech / Flash | 17. 01. 2018. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na osnovu informacija iz ljekarni, veleprodaja i proizvođača  trenutno vlada nestašica  lijeka Sandimmun Neoral tvrtke Novartis jačine od 50mg  uslijed čekanja na kontrolni nalaz. Ostalih jačina ovog lijeka na tržištu  ima'', rekla je za Bljesak.info Alenka Ban iz ZZO HNŽ-a.

Ovaj lijek koriste transplatirani pacijenti, te je mnogima propisan kao redovita terapija.

Čitateljica koja koristi ovaj lijek tvrdi da već dva mjeseca nije u Mostaru u ljekarnama na recept mogla kupiti ovaj lijek.

 ''Već dva  mjeseca u ljekarnama nema lijeka Neoral koji transplatirani pacijenti moraju piti. O  ovom lijeku nam ovisi život'',kaže naša čitateljica i dodaje da je lijek kupovala u Hrvatskoj.

Ban je apelirala na pacijente da jave Zavodu kada nekog lijeka nema na tržištu, kako bi oni na vrijeme mogli reagirati.  Navela je da bi ovog lijeka u spomenutoj dozi trebalo uskoro biti na tržištu.

Inače, u proteklih 17 dana 2018.  godine izdano je 12 pakiranja lijeka Neoral.

''U 2017. godini preko pozitivne liste HNŽ propisano je 248 pakiranja lijeka Sandimun Neoral tvrtke Novartis (jačine od 25, 50 i 100mg) odnosno 50.613 KM, što je identično potrošnji u prethodnoj 2016. godini'', rekla je Ban za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close