Mogućnost korupcije?

HNŽ: Ministarstvo ne želi informatizaciju polaganja vozačkih ispita

Naime, u Planu javnih nabavki Ministarstva za 2018. godinu, stoje stavke nabavke opreme i softvera ukupne vrijednosti 84.000 maraka.
Sci-Tech / Flash | 08. 02. 2019. u 12:26 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zbog ne provođenja javnih nabavki, kupovine elektroničke opreme i softvera za polaganje vozačkih ispita, ostaje pri klasičnom načinu polaganja.

Naime, u Planu javnih nabavki Ministarstva za 2018. godinu, stoje stavke nabavke opreme i softvera ukupne vrijednosti 84.000 maraka.

Iz Ministarstva je nakon dužeg čekanja odgovora, kratko potvrđeno za Bljesak.info kako te nabavke nisu provedene, iako nisu željeli reći zašto.

Nabavka, odnosno informatizacija načina polaganja, novitet je koji je trebao biti riješen čak prije šest godina.

''Trenutni zakon je donesen prije osam godina, s nekim izmjenama i dopuna, u njemu piše da se ministarstvo i auto-škole moraju informatizirati u roku od dvije godine, dakle oni šest godina neće da nabave opremu'', rekao je za Bljesak.info instruktor Auto-škole Piljak iz Mostara, Pero Čule.

Instruktor je, budući da je član i Udruge auto-škola županije, rekao kako su išli kod tri ministra obrazovanja na razgovor o mogućoj informatizaciji, no razgovori nisu urodili plodom.

Ističe da prijavu za vozački ispit, čiji obrazac dobivaju od ministarstva, ministarstvo naplaćuje jednu marku. Čule navodi kako to nije skupo, ali ''kada izračunate da u županiji imamo 20.000 izlazaka na polaganje'', dolazi se do iznosa od 20.000 KM.

Informatizacija bi, navodi, uvelike poboljšalo proces polaganja, od strane auto-škola koji su suočeni sa staromodnim administracijskim procesima.

''Osobe koje polažu vozačke ispite s područja županije, ministarstvu samo tijekom prošle godine uplatile milijun i pol KM. Od toga, odvoji se 200-300 tisuća maraka za komisiju, a gdje su onda ostali novci'', rekao je za Bljesak.info instruktor Čule.

Inače, prema primjerima iz drugih bh. županija, informatizacija načina polaganja bi podrazumijevala da bi se učionice gdje se polažu testovi, bile povezane jednim serverom, čime bi ste mogao vršiti kompletan nadzor procesa polaganja vozačkog ispita. Iste županije navode kako je, prema zakonu, obaveza svih autoškola je da imaju videonadzor u svojim automobilima, gdje bi i tako bio praćen tijek polaganja ispita, a što bi se također pratilo putem servera, uz obavezu korištenja GPS-a.

Tako se u Unsko-sanskom kantonu, zahvaljujući informatizaciji, više ne iskazuje potreba za 50 članova komisije te će biti, po svim ispitnim centrima, samo jedan član komisije. Tako, USK želi utjecati na smanjenje djelovanja ljudskog čimbenika na moguću korupciju.

Kopirati
Drag cursor here to close