Treći simpozij primalja

HNŽ ima prve licencirane primalje

Sci-Tech / Flash | 09. 06. 2017. u 10:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem na temu "Sigurnost majke i novorođenčeta u sustavu perinatalne skrbi" otvoren je u petak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Simpozij su organizirali Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Klinika za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u suradnji s Komorom primalja Hercegovačko-neretvanske županije.

Svrha simpozija je ukazati na odgovornost svih sudionika u sustavu perinatalne skrbi u osiguravanju sigurne okoline i pružanja sigurne perinatalne skrbi.

Prvog dana simpozija, 8. lipnja, održane su radionice na Fakultetu zdravstvenih studija.

Na dvodnevnom simpoziju sudjeluje oko 150 sudionika i to primalje, liječnici, medicinske sestre, pravnici, psiholozi i novinari iz FBiH, Republike Hrvatske i Republike Srpske.

Predsjednica Organizacijskog odbora mr. sc. Olivera Perić naglasila je kako je ovogodišnja tema aktualna, zanimljiva i značajna, ne samo stručnoj nego i široj javnosti, jer je tema o sigurnosti majke i novorođenčeta.

''Komoru primalja HNŽ-a smo organizirali 2014. jako smo ponosne jer smo jedini uspjeli organizirati u području primaljstva na području BiH'', rekla je Perić.

Istaknula je kako imamo prve licencirane primalje u Bosni i Hercegovini.

Po njezinim riječima, Komora ne samo da promiče edukacije, već se bavi i licenciranjem i regulira rad primalja.

Predstavnica Hrvatske komore primalja iz Zagreba Banana Kunina rekla je kako biti primalja nije samo zanimanje, već poziv, življenje i strast.

Dodala je kako je tema simpozija zanimljiva i impozantna, a bez edukacije nema napretka.

''Imamo problem s deficitarnošću, borimo se za otvaranje što više preddiplomski studiji primaljstva. Do sada preddiplomski studiji imaju u Rijeci i Splitu, a u Zagrebu kao glavnom gradu još nemamo'', kazala je Kunina.

Simpozij je otvorila gospođa Marela Odak, majka petero djece iz Čitluka, a nazočne je pozdravila savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Radmila Komadina.

Tijekom simpozija je istaknuto kako je ovo odlična prilika za učenje, druženje na polju struke i razmjenu iskustava neophodnih za naš rad i ima za svrhu da ukaže na važnost jačanja primaljske skrbi i krucijalnu ulogu primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Kopirati
Drag cursor here to close