Virusno oboljenje

Hercegovina: Šest oboljelih od meningitisa

Sci-Tech / Flash | 23. 11. 2016. u 07:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je u posljednjih mjesec dana hospitalizirano 6 bolesnika s akutnim seroznim (virusnim) meningitisom s povoljnim kliničkim tijekom bolesti, potvrdila je Feni glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Andrijana Pandža.

Po njezinim riječima, trenutno je u Klinici za infektivne bolesti dvoje oboljelih, dok je ostalo četvero pušteno kućama.

Podcrtala je kako nije riječ o bakterijskom meningitisu (upale meninga), nego o akutnom seroznom (virusnom) meningitisu s povoljnom kliničkim tijekom bolesti.

Riječ je uglavnom o mlađim osobama.

Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu, a koje poznajemo i kao moždane ovojnice. Upalu mogu prouzročiti infekcije virusima, bakterijama ili drugim mikroorganizmima, rjeđe i lijekovima.

Meningitis je bolest koja može ugroziti život, jer je upala u blizini mozga i leđne moždine pa se stoga to stanje smatra hitnim slučajem.

Najčešći simptomi meningitisa su glavobolja i ukočenost vrata koji su povezani s groznicom, smetenošću ili promijenjenim stanjem svijesti, povraćanjem te preosjetljivosti na svjetlost (fotofobija) i glasne zvukove (fonofobija).

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close