Predsjednik Sindikata

Herceg i Lauš razgovarali i položaju učitelja u HNŽ-u

Sci-Tech / Flash | 14. 06. 2016. u 13:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenko Herceg primio je danas u svom uredu predsjednika Sindikata učitelja HNŽ-a Slavka Lauša, priopćeno je iz te vlade.

Lauš je predsjednika Hercega upoznao s položajem i materijalnim statusom učitelja u Hercegovačko- neretvanskoj županiji, iskoristivši susret za to da, u ime svih učitelja i drugih članova sindikata kojima je na čelu, zahvali predsjedniku i Vladi Hercegovačko- neretvanske županije na konkretnim aktivnostima na poboljšanju položaja učitelja.

Govoreći o problemima s kojima se učitelji susreću, posebno je istaknuo natječaje koji se provode na određeno vrijeme, potom zbrinjavanje tehnološkoga viška, Zakon o radu, ali i ukazao na potrebu aktivnijega rada Gospodarsko – socijalnog vijeća HNŽ-a, te izrazio uvjerenje u to kako će kroz suradnju i razgovore s resornim ministarstvom i Vladom ipak biti iznađena rješenja i za ta i dalje otvorena pitanja.

Predsjednik Herceg je naglasio kako je današnji susret iskaz spremnosti Vlade za otvoren i konstruktivan dijalog i zajedničko traženje rješenja za sva otvorena pitanja, te dodao kako se nada da će u najskorije vrijeme ovakve susrete imati i s ostalim predstavnicima sindikalnih organizacija.

Govoreći o obrazovanju općenito, istaknuo je kako se upravo za prosvjetu i Ministarstvo unutarnjih poslova, zbog broja djelatnika i poslova koje obavljaju, iz proračuna izdvaja najveći dio sredstava.

Također je naveo kako je u proračunu za 2016. godinu za Ministarstvo prosvjete i institucije o kojima to ministarstvo skrbi planirano izdvojiti 81.626.660,00 KM, što je oko 42 posto proračuna.

''Za ovu vladu ulaganje u obrazovanje nije trošak, nego najbolje investiranje u budućnost'', kazao je predsjednik Herceg i dodao da je, uz proračunska sredstva koja izdvajaju a koja su vrlo značajna, Vlada, također, donijela odluku o tomu da povoljnim kreditom Svjetske banke u ovoj i sljedećoj godini osigura devet milijuna KM za poboljšanje energetske učinkovitosti školskih objekata u HNŽ-u.

''Radi se o projektu uređenja i svojevrsnoga „utopljavanja“ zgrada - promjeni otvora, postavljanju termo-fasada, saniranju krovova i podova te, prema potrebi, izmjeni sustava grijanja i rasvjete, a sve u cilju stvaranja boljih uvjeta za obrazovanje'', rekao je Herceg.

On je tijekom razgovora naznačio i to da je Vlada ostvarila prvi zacrtani cilj - stabilizirala proračun.

Taj ostvareni cilj, kako je kazao, već daje konkretne rezultate. Plaće i sva druga izdvajanja iz proračuna uredno se isplaćuju već u prvoj polovici tekućega za prethodni mjesec, navodi se u priopćenju.

''Vlada je odlučno krenula u rješavanje nagomilanih problema kada su u pitanju sudske tužbe. Njezine i aktivnosti Županijskog javnog pravobraniteljstva već su dale konkretne rezultate i proračunske uštede'', zaključio je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close