Veliki skandal

Hakirao računala lutrije u 37 država i 12 godina namještao rezultate

Sci-Tech / Flash | 21. 12. 2015. u 18:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni mediji prenijeli su sredinom godine priču o bivšem sigurnosnom direktoru Multi-State Lottery Associationa iz Iowe Eddieu Tiptonu koji je imao pristup računalu za biranje brojeva lota i u njega ubacio program putem kojeg je namjestio brojeve i nakon toga kupio listić s namještenim brojevima.

S obzirom da kao zaposlenik lutrije ne može sudjelovati u igrama na sreću, dobitak je pokušao podići odvjetnik u ime nepoznate kompanije iz Belizea, no u tome nije uspio jer prema pravilima mora biti poznat identitet dobitnika nagrade tako da milijuni nisu isplaćeni nikome.

Ova priča zainteresirala je i policiju koju su tragovi odveli do Tiptona koji je osuđen zbog namještanja rezultata lota u Iowi, no u posljednje vrijeme policija je proširila istragu te se istražuje njegova umiješanost u rezultate lutrije u čak 37 američkih saveznih država tijekom posljednjih dvanaest godina u kojima je, navodno, on namjestio milijune dolara svojoj obitelji i prijateljima, piše Zimo.co.

Prema informacijama Digital Trendsa, istražitelji su ''prilično uvjereni'' kako je Tipton u posljednjih šest godina sudjelovao u namještanju rezultata u još četiri savezne države u kojima je podignuto oko osam milijuna dolara.

''Prilično je naivno vjerovati da je on uključen u dobitak samo četiri jackpota'', komentirao je Thomas H. Miller, glavni istražitelj koji je dvije i pol godine vodio slučaj protiv Tiptona te se očekuje da će policija u budućnosti provjeravati dobitke lutrije u ostalim državama u kojima bi svoje prste mogao imati i ovaj prevarant.

Tiptonov odvjetnik, naravno, odbacuje sve optužbe, naziva ih špekulacijama i tvrdi kako ne postoje apsolutno nikakvi dokazi u umiješanost njegovog klijenta u navodne prijevare. Direktor Oklahoma Lotterya Rollo Redburn tvrdi kako bi ova situacija svima trebala ''otvoriti oči'' te se moraju konstantno boriti s ljudima koji pokušavaju prevariti sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close