Pokušao osloboditi prijatelja

Haker završio u zatvoru jer je hakirao zatvorski sustav

Amerikanac je pokušao osloboditi prijatelja iz zatvora hakiranjem informatičkog sustava zatvora – promijenio je datum njegovog puštanja iz zatvora, no sada su obojica iza rešetaka.
Sci-Tech / Flash | 01. 05. 2018. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok neki zatvorenici planiraju spektakularne načine bijega – od kopanja tunela, skokova preko bodljikave žice i slično, haker iz Michigana Konrads Voits prijatelja je pokušao spasiti iz zatvora prilično nevjerojatnom metodom.

Naime, odlučio je hakirati zatvorski sustav i izmijeniti podatke u njemu, odnosno datum izlaska njegovog prijatelja iz zatvora kako bi se činilo da je sve legalno te da je njegov prijatelj odslužio svoju kaznu.

Kako bi provalio u zatvorski sustav prvo se morao dokopati podataka koji su mu potrebni za pristup – do tih je podataka pokušao doći putem phishinga te je korištenjem metoda socijalnog inženjeringa pokušao namamiti zaposlenike ovog zatvora da pristupe lažnoj stranici zatvora koju je postavio i koja je izgledala skoro kao i originalna stranica (u adresi je umjesto ewashtenaw, upisao ewashtenavv kako nitko ne bi posumnjao na prevaru), a koja je sadržavala malware, piše Zimo.co.

Kako na ovaj način na početku nije uspio zaraziti niti jedno računalo malicioznim softverom odlučio se na promjenu taktike – pozivao je zaposlenike zatvora i slao im mailove predstavljajući se kao IT-jevac koji provodi nadogradnju zatvorskog informatičkog sustava.

Tijekom tih poziva i mailova od zaposlenika je zatražio da posjete malicioznu stranicu s koje se preuzeli malware (mislili su kako je riječ o datotekama za nadogradnju sustava), a jedan zaposlenik zatvora čak mu je dao i svoje podatke potrebe za pristup stranici zatvorskog sustava.

Podatke je iskoristio za pristup i postavljanje malicioznog softvera u zatvorski informatički sustav te je uspio prikupiti brojne informacije o više od 1600 zaposlenika zatvorskih ustanova, a pristupio je i internoj aplikaciji u kojoj su pohranjene informacije o zatvorenicima.

Prošle godine u ožujku promijenio je podatke za najmanje jednog zatvorenika, no njegove su aktivnosti brzo primijećene – podaci su ispravljeni, a u pomoć je pozan FBI koji je proveo istragu i Voits je brzo identificiran i uhićen, piše Zimo.co.

Umjesto da oslobodi prijatelja i omogući mu život na slobodi, ovaj će mu se haker pridružiti u životu iza rešetaka jer je osuđen na zatvorsku kaznu veću od 7 godina i mora platiti kaznu veću od 235 tisuća dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close