Potvrđeno

Groznica Zapadnog Nila u Srbiji

Sci-Tech / Flash | 01. 08. 2017. u 15:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva dva potvrđena slučaja obolijevanja od groznice Zapadnog Nila registrirana su na teritoriji Srbije, a oboljele osobe su s teritorije Grada Beograda, starije su od 60 godina i kronični su bolesnici, priopćeno je danas iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Oboljele osobe se svrstavaju u kategoriju s povećanim rizikom, a slučajevi su registrirani u skladu a nacionalnim Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2017. godine, prenosi Tanjug.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti, do 27. srpnja registrirano je pet slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj i četiri slučaja u Izraelu, a infekcija virusom Zapadnog Nila službeno je prvi put registrirana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem srpnja 2012. godine.

Radi se o sezonskom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenositelj je komarac "Culex pipiens", a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovjek slučajni domaćin.

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina osoba inficirana virusom nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod malog postotka zaraženih osoba, simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene tjelesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlijezdama.

Kopirati
Drag cursor here to close