gripa i prehlada

Gripa visokog intenziteta u HNŽ: Domovi zdravlja prepuni pacijenata

Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2017. u 09:28 K.K.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domovi zdravlja u BiH posljednjih dana puni su pacijenata, od onih najmlađih do najstarijih. Iznimno hladno vrijeme koje vlada sa sobom je donijelo prehlade, viroze, ali i gripu.

Ovih dana bilježi se veliki broj slučajeva prehlade i gripe i u HNŽ-u. Niske temperature koje ne zaobilaze ni Hercegovinu pogoduju širenju bolesti. Kako FTV doznaje iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, najveći broj oboljelih su odrasli u dobi od 30 do 64 godine. Bolest je praćena visokom temperaturom, glavoboljom i malaksalošću.

“U kasnijem stadiju može doći do promjena koje se manifestiraju kašljem, bolovima u prsima, otežanim disanjem i u tom slučaju obvezno se treba javiti liječniku jer može doći i do komplikacije gripe koja se manifestira, u prvom redu, jakom upalom pluća”, objašnjava Eniz Čolaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

BiH je ove godine pogodila gripa visokog intenziteta, a oboljelih je više tisuća u svim područjima zemlje. Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i raste jer se mnogi pacijenti ne obrate liječniku, nego ostaju liječiti se doma.

Samo u TŽ-u u prvom tjednu 2017. registrirano je 1250 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 493 bolesti slične gripi. U FBiH je do 31. prosinca prijavljeno oko 8500 osoba sa simptomima sličnim gripi, što je znatno veći broj u odnosu na isto razdoblje lani.

Povećana aktivnost registrirana je u četiri županije - Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Zapadnohercegovačkoj. Liječnici upozoravaju da je gripa zarazna i da ju obvezno treba preležati, a cijepljenje je ipak najučinkovitiji način njezina sprečavanja. Prava sezona gripe tek dolazi, upozoravaju medicinski djelatnici. Teži oblici često sa sobom nose komplikacije s respiratornim sustavom. Kako ističu liječnici, za ove viroze nema lijeka. Potrebno je piti čajeve, vitaminske napitke, jesti voće i vruće juhe. Virus gripe prenosi se dosta lako dodirom i kapljičnim putem. Građanima se preporučuje izbjegavanje prenapučenih prostora.

Kopirati
Drag cursor here to close