Roditeljska kuća

Graditeljski projekt iz BiH među dobitnicima Međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX

U konkurenciji sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta, Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike KCUS-a osvojila je ovu prestižnu nagradu
Sci-Tech / Flash | 09. 11. 2018. u 15:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobitnica je međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX. Ova nagrada se već skoro trideset godine dodjeljuje najuspješnijim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje.

Roditeljska kuća osvojila je drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine, a kao predstavnika Bosne i Hercegovine, odabrana je od strane Odbora nacionalne Graditeljske nagrade.

Članovi Odbora su: doc. dr. Gordana Broćeta, prodekan za znanstveno istraživački rad Arhitektonsko-građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Ivo Čolak, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te poznati arhitekta Hasan Čemalović.

Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike KCUS-a namijenjena je besplatnom smještaju djece oboljele od malignih oboljenja i njihovih roditelja, koji dolaze s područja izvan Kantona Sarajevo. U njoj se provodi i stručna psihosocijalna pomoć i podrška djeci i roditeljima, s ciljem prevencije i prevazilaženja psiholoških problema i poremećaja. Ona predstavlja drugi dom oboljeloj djeci i njihovim obiteljima, nudi im obiteljsku atmosferu i omogućava druženje s drugom djecom.

Arhitektonsko rješenje projekta je djelo Emira Salkića iz studija normal arhitektura iz Sarajeva. Projekt konstrukcije izvela je kompanija Euroengineer, takođe iz Sarajeva, a izvođač radova je kompanija Džena iz Gradčca.

Svojim međunarodnim izdanjem Graditeljske nagrade CEMEX podstiče i nagrađuje talente u arhitekturi i graditeljstvu, razvija globalnu kulturu inovacije i kreativnosti, te podstiče gradnju visoke održivosti upotrebom novih betonskih tehnologija.

O nagradi

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX.

Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Proizvodi kompanije CEMEX Hrvatska d.d. prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već desetljećima, a od 2006. godine kompanija djeluje na tržištu BiH kroz vlastitu kompaniju CEMEX BH d.o.o.

Kopirati
Drag cursor here to close