Građani BiH u panici: Odlaže li se radioaktivni otpad u blizini BiH?

Sci-Tech / Flash | 13. 05. 2015. u 09:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić zatražio je danas na sjednici tog doma odgovor od Vijeća ministara ili ministra sigurnosti Dragana Mektića na pitanje o odlaganju radioaktivnog otpada u Trgovinskoj gori u Hrvatskoj u blizini BiH.

''Prema neslužbenim podacima odlaganje radioaktivnog otpada već se vrši na tom području. Građani sjeverozapadnog dijela BiH su u panici i žele znati odlaže li se već taj opasni otpad te kakve su posljedice za njihovo zdravlje'', upitao je Emrić.

Ministar Mektić je istaknuo da Ministarstvo sigurnosti BiH nije nadležno za ovo pitanje nego je nadležna Državna agencija za radioaktivnu sigurnost i dijelom Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, no takvim odgovorom Emrić nije bio zadovoljan.

Emrić je konstatirao da se već 15 godina vode razgovori i traje aktivna borba građana tog područja protiv izgradnje deponije za odlaganje opasnog otpada na tom području.

Zbog toga je zatražio odgovor u pismenoj formi od nadležnih institucija u BiH tvrdeći da se radi o zdravlju ljudi koji su izrazili ozbiljnu zabrinutost.

Kopirati
Drag cursor here to close