Zbog seksualnog zlostavljanja

Google uvodi nova pravila: Nema više opijanja na poslu i na partyjima

Zaposlenici Googlea digli su glas, izašli na ulice i objavili svoje zahtjeve, a izvršni direktor kompanije Sundar Pichai ispunio je neke od tih zahtjeva i uveo nova pravila vezana uz privatne tužbe i konzumaciju alkohola.
Sci-Tech / Flash | 09. 11. 2018. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinama smo uz rad u Googleu povezivali odlične radne uvjete, visoke prihode, poticajnu i motivirajuću atmosferu i mogućnost rada na projektima koji "mijenjaju svijet", a sve to uz nezaobilazni slogan "ne budi zao", no pokazalo se kako nije sve tako savršeno u ovoj kompaniji.

Tako su se nedavno u javnosti pojavile informacije o seksualnom zlostavljanju, a posebno je šokantno što su šefovi Googlea bili upoznati sa situacijom te su, umjesto trenutnog otkaza ili obavještavanja policije, zlostavljače su nagovorili na dobrovoljno napuštanje kompanije uz izdašne nagrade – u slučaju Andyja Rubina ta je nagrada iznosila čak 90 milijuna dolara.

Prošlog tjedna zaposlenici Googlea napustili su radna mjesta i prosvjedovali protiv ove situacije tražeći promjene u načinima na koji se kompanija odnosi prema zlostavljačima te su tražili bolju zaštitu žena.
Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai jučer je odgovorio na ove zahtjeve te je objavio nova pravila za zaposlenike s kojima su ispunjeni neki od zahtjeva s ovog prosvjeda, piše Zimo.co.

Jedan od tih zahtjeva odnosio se i na zabranu prisilne privatne arbitraže – zaposlenici su morali potpisati ugovor o povjerljivosti tako da su u slučajevima poput seksualnog zlostavljanja zaposlenike i kompaniju mogli tužiti samo putem privatne arbitraže. Ovako je Google svoje probleme držao pod nadzorom jer informacije o zlostavljanjima i tužbama nisu izlazile u javnost – ovo je problem i za druge kompanije koje žele zaposliti bivše zaposlenike Googlea jer one nemaju uvid u te privatne tužbe i ne mogu znati da je osoba koju žele zaposliti zapravo seksualni zlostavljač.

Druga velika promjena odnosi se na konzumiranje alkohola – unutar same kompanije, ali i na partyjima i na svim događajima povezanim s poslom zaposlenici će morati biti oprezni s količinom alkohola koji konzumiraju. Ograničavanje konzumacije alkohola vrlo je važno, smatra Pichai, jer se pokazalo da je u petini slučajeva seksualnog zlostavljanja unutar kompanije upravo alkohol imao važnu ulogu, tj. zlostavljači su bili pijani.

Ako se ovaj problem nastavi i dalje, Pichai je zaprijetio da će poduzeti još strože mjere, što su neki mediji razumjeli kao mogućnost potpune zabrane alkohola u kompaniji. Da to toga ipak ne dođe morat će se pobrinuti i Googleovci na visokim pozicijama koji će paziti da u odjelima, na eventima i općenito na svim događajima povezanim s Googleom zaposlenici ne pretjeraju s alkoholom.

Na Business Insideru kažu kako je pretjerana konzumacija alkohola (ali i "drugih supstanci") dio kulture Silicijske doline u kojoj je zaposlen veliki broj mladih ljudi željnih posla, ali i zabave, što se nekad zna oteti kontroli, a nažalost u nekim slučajevima to rezultira i seksualnim zlostavljanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close